Indicele ROBOR crește îngrijorător. Vești proaste pentru românii cu credite la bănci

Mihnea Tălău 08.08.2022, 12:10
Indicele ROBOR crește îngrijorător. Vești proaste pentru românii cu credite la bănci

Banca Națională a României (BCR)  a anunțat că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat luni la 8,14%, de la 8,12% cât s-a înregistrat la ședința de vineri.

Indicele ROBOR la un nou prag critic

Un nivel mai ridicat a fost înregistrat pe data de 1 februarie 2010, când valoarea a fost de 8,15%.

La începutul anului, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,25% față de 8,23% vineri, în timp ce indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,35% față de 8,34% vineri.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR. Cotația ROBOR depinde de mai mulți factori, cei mai importanți având legătură cu politica monetară a BNR. O contribuție importantă o au, de asemenea, inflația, lichiditatea disponibilă pe piață și politica fiscală.

Analiștii spun că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului.

Lovitura dura pentru romanii cu credite la banci

Indicele ROBOR și IRCC

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

BNR a anunțat și majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...