SPECIAL

Modalitatea prin care ratele ar putea scădea și cu 800 de lei. Ce este IRCC, indicele care ar putea înlocui ROBOR

Mihnea Tălău 03.06.2022, 13:32
Modalitatea prin care ratele ar putea scădea și cu 800 de lei. Ce este IRCC, indicele care ar putea înlocui ROBOR

Indicele ROBOR bate record după record, spre disperarea românilor cu credite la bănci. Foarte mulți vor să înlocuiască acest indice  cu IRCCBanca Naţională a României (BNR) a precizat, vineri, că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 6,01% pe an, de la 5,99% pe an, joi.

La începutul anului, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02%. Un nivel mai ridicat, 6,03% pe an, a mai fost înregistrat în data de 4 ianuarie 2013.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,16% pe an, de la 6,15% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,34% pe an, de la 6,33% pe an anterior.

Această creștere fără sfârșit face ca tot mai multe persoane cu credite să își dorească să treacă de la indicele ROBOR la IRCC.

Care este diferența între indicele ROBOR și IRCC

Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum. El se determină la finalul oricărui trimestru, ca o medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp luat în considerare. Rezultatul este apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor.

În ultima perioadă, foarte mulți români încearcă să treacă de la indicele ROBOR la IRCC, întrucât indicele ROBOR la 3 luni aproape s-a dublat de la începutul anului. Băncile, însă, nu privesc această trece cu ochi buni întrucât pentru ele asta însemnă să piardă bani. Acestea pot să aprobe sau nu, afirmă economiștii din sectorul bancar. La rândul lor, avocatii spun însă că este ilegal ca băncile să refuze acest lucru.

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018.

Cu cât ROBOR-ul era mai mare, cu atât și costurile creditelor cu dobânzi variabile erau mai ridicate.

Devine un chin să mai plătești ratele ipotecare. Indicele Robor ajunge la 6, câți bani trebuie să scoți acum din buzunar

Guvernul a decis prin OUG 19/2019 care vine ca o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000.

Mulți economiști sunt de părere că o soluție ar fi trecerea de la ROBOR la IRCC, pentru că după ce se face trecerea, ratele pot scădea cu până la 800 de lei.

Avantajele și dezavantajele trecerii la IRCC

Trecerea la IRCC care este 1,86% faţă de 6,01% cât este ROBOR poate aduce avantaje, dar şi dezavantaje.

Printre avantaje se numără rate mai mici cu sute de lei, faptul că indicele se actualizează trimestrial, și nu în ultimul rând, ratele nu cresc cu aceeaşi viteză.

Dezavantajele trecerii la IRCC sunt că banca trebuie să fie de acord și nu mai poţi trece la ROBOR dacă ai trecut la IRCC.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...