EXCLUSIV

În timp ce Occidentul revine la cărbune, România se grăbește să își închidă minele. „Orice resursă trebuie menținută în funcțiune și exploatată la capacitate maximă”

Gabriela del Pupo 27.09.2022, 17:51
În timp ce Occidentul revine la cărbune, România se grăbește să își închidă minele. „Orice resursă trebuie menținută în funcțiune și exploatată la capacitate maximă”

În timp ce standardele țărilor occidentale încep să fie din ce în ce mai laxe în ceea ce privește renunțarea la energia pe cărbune, în România se grăbește procesul de închidere a două mine din cele patru care fac parte din Complexul Energetic Paroșeni. PSD atrage azi atenția asupra importanței unor amendamente, care nu au trecut de comisia de specialitate a Senatului. Liderul Sindicatului „Muntele” din Valea Jiului, Darius Cîmpean, a explicat în exclusivitate pentru Impact.ro faptul că procesul de retehnologizare înspre o zonă de producere a energiei, conform standardelor europene, necesită timp.

„Noi ne-am luptat, minele Lupeni și Lonea ar fi trebuit astăzi să fie închise, încă din 2018”

Până acum pentru cele două exploatații miniere s-au obținut amânări în baza unor programe de investiții. Reprezentanții minerilor de la CE Paroșeni spun că aceste amânări pot continua mai ales având în vedere schimbarea de perspectivă în privința energiei pe cărbune de după izbucnirea conflictului din Ucraina și limitarea exporturilor de gaz dinspre Rusia.

„Noi ne-am luptat, minele Lupeni și Lonea ar fi trebuit astăzi să fie închise, încă din 2018, ele funcționează. Pe programul pe care lucrăm vor funcționa până în 2026. De ce România nu schimbă abordarea în ceea ce privește energia pe bază de cărbune nu aș putea să vă dau eu un răspuns. În Germania anul trecut s-au pus în funcțiune o termocentrală, ce-i drept în regim privat, pe cărbune, vedem că se redeschid cariere de cărbune. Polonia are 75-80% din energia produsă pe cărbune și au dat termene în jurul anilor 2050 de renunțare la tipul acesta de energie, și nici cu acelea nu mai sunt de acord.

De ce România are o altă atitudine nu pot să înțeleg. În programul de guvernare la Paroșeni există un proiect de realizare a energiei pe gaz, pe lângă cel de cărbune, care ar permite funcționarea după 2030. Noi de asemenea cu minele Lupeni și Lonea avem lucrări întârziate. Vom realiza și un studiu prin care să arătăm că lucrările nu pot fi finalizate până în 2026.” spune Darius Cîmpean.

În ceea ce privește activitatea din Valea Jiului aceasta poate continua sub alte forme de organizare, practic salvându-se părți funcționale din CEH.

„Există și o parte bună, noi săptămâna trecută am semnat un protocol cu ministrul Energiei prin care vom realiza noua entitate la nivelul Văii Jiului din activele viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, care este in insolvență cu probleme destul de mari. Avem ca termen 9 ianuarie pentru un program investițional care să ne permită să funcționăm și după 2032.”, spune liderul sindical.

Acesta a mai explicat că energia pe cărbune este o sursă de energie mai puțin vulnerabilă spre deosebire de hidrocentrale, sau eolienele care depind de factori atmosferici.

Sute de mineri, nemulțumiți de condițiile de muncă

PSD face apel la partenerii de coaliție să voteze amendamentele

Amendamentele înaintate de PSD în comisia de specialitate a Senatului prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise conform OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, precum și prelungirea perioadei de activitate a celor două exploatații miniere, Lupeni și Lonea. Din păcate semnalele de după ședința din comisie de astăzi nu sunt îmbucurătoare.

„O coaliție absurdă, constituită ad-hoc din senatori ai PNL, USR și AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp.
Din cauza lor, pentru că s-au abținut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD și UDMR la Legea Decarbonării, care scotea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroșeni și prelungea activitatea minelor Lonea și Lupeni care-i asigură cărbunele necesar.

România are nevoie de energie! Orice resursă trebuie menținută în funcțiune și exploatată la capacitate maximă, dat fiind situația critică actuală dar și de perspectivă. Nu se poate închide nimic fără să fie înlocuit cu ceva măcar echivalent! Acesta este principiul esențial pe care baza căruia PSD acționează pentru a face posibilă furnizarea de energie electrică populației și economiei, la un preț cât mai suportabil.

PSD critică și condamnă atitudinea de neînțeles a senatorilor PNL-USR-AUR, contrară profund interesului general și își asumă responsabilitatea de a acționa astfel încât forma finală a legii decarbonării să nu impună închideri absurde de capacități de producție a energiei electrice, mai ales că în câțiva ani unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se oprește pentru retehnologizare.” a scris pe pagina sa de Facebook senatorul PSD.

Dacă votul membrilor PNL, AUR și USR din cele două comisii se va menține în forma finală a legii, atunci România va trebui ca în anii următori să își diminueze capacitatea de producție a energiei electrice cu încă 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza și mai mult sistemul energetic național. PSD consideră că astfel de capacități bazate pe cărbune pot fi trecute în conservare doar atunci când sunt înlocuite de alte unități echivalente, se transmite într-un comunicat al partidului.

PNL: „Din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta”

PNL reacționează în Plen și spune că aceste capacități se vor închide în timp, mai exact atunci când se va găsi o soluție pentru înlocuirea producției de energie cu o modalitate mai eficientă. Senatorul PNL Toma Petcu spune în discursul său că nici calitatea cărbunelui din aceste mine nu este de cea mai bună calitate și nici nu asigură o independență energetică sigură, ci doar materie primă pentru producerea energiei timp de câteva zile.

„În primul rând, haideți să lămurim câteva lucruri, pentru că și în Comisie astăzi și astăzi de la tribună se spun foarte multe neadevăruri și primul mare neadevăr este acela că aceste mine se închid sau că (…) se închide. Avem patru ani de zile de funcționare pentru cele două mine care sunt, repet, prinse în programul european discutat și negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare și punere în siguranță.

Dacă nu am fi beneficiat de acest program european, Complexul Energetic Hunedoara, care este o companie de stat, într-adevăr, dar care se ghidează după regulile unei companii private, n-ar fi avut bani să facă această închidere de punere în siguranță și ecologizare. Un lucru foarte periculos, nu doar pentru mediu, ci și pentru siguranța acelor mineri.

Mai trebuie spus, cu multă asumare și să spunem adevărul, că ceea ce scoatem de acolo, cărbunele pe care îl scoatem de acolo nu este cel mai eficient, nu este cel mai productiv, nu este cel mai bun cărbune pe care putem să-l folosim și dacă, astăzi, din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că indiferent de echipamentele de care vorbește domnul Zamfir (senator PSD), vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta.

Cât despre închiderea CET Paroșeni, haideți să spunem și aici adevărul, avem perioadă de 8 ani de închidere, în 8 ani se pot întâmpla atât de multe lucruri în sistemul energetic, încât lucrurile ne duc să mărim acea capacitate, să o închidem mai devreme. Închidem în 8 ani de zile, cu a pune ceva în locul acestei capacități de producție de 150MW.

Spune foarte clar OUG pe care Guvernul a emis-o în preambul, că doar după ce o să închidem și o să completăm cu capacități noi, fie pe gaze fie pe energie verde.” a declarat senatorul PNL.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...