Europa revine la cărbune pe fondul războiului din Ucraina. Importul a crescut de 11 ori în ultimele patru luni

Andrei Dumitrescu 20.09.2022, 10:09
Europa revine la cărbune pe fondul războiului din Ucraina. Importul a crescut de 11 ori în ultimele patru luni

Până la sfârșitul anului trecut, portului tanzanian Mtwara se ocupa în principal de comerțul cu nuci de caju. Acum este plin de nave care încarcă cărbune, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina duce la o cursă mondială pentru acest combustibil poluant.

În mod tradițional, Tanzania exportă cărbune termic doar către țările vecine din Africa de Est; trimiterea acestuia mai departe era exclusă, deoarece era necesar să se transporte materialul cu camioanele pe o distanță de peste 600 km de la minele din sud-vestul țării până la Mtwara, cel mai apropiat port din Oceanul Indian.

Criza energetică paralizantă a Europei a schimbat toate acestea.

Europa revine la cărbune

Prețurile la cărbunele termic, utilizat pentru a genera electricitate, au sărit la niveluri record ca urmare a războiului, ceea ce a dus la pierderea accesului multor țări europene la aprovizionarea vitală cu gaze naturale și cărbune de la principalul lor furnizor, Rusia.

Cumpărătorii din Europa și nu numai se întrec acum în a plăti prețul cel mai mare pentru cărbunele din minele adesea îndepărtate din locuri precum Tanzania, Botswana și chiar din Madagascar. Revenirea cererii de cărbune, determinată de guvernele care încearcă să se debaraseze de energia rusească, menținând în același timp prețurile la energie, intră în conflict cu planurile climatice de renunțare la cel mai poluant combustibil fosil.

„Jucătorii europeni, după războiul din Rusia, se duc în orice loc unde există cărbune”, a declarat Rizwan Ahmed, directorul general al companiei de minerit Bluesky Minings din Dar es Salaam, Tanzania. „Se oferă să plătească prețuri foarte bune”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Comerciantul de mărfuri Cargill a înregistrat o creștere marcantă a transporturilor de cărbune în Europa în ultimele luni, a declarat Jan Dieleman, președintele diviziei de transport maritim a Cargill, compania transportând 9 milioane de tone de cărbune la nivel global în perioada iunie-august, față de 7 milioane cu un an înainte.

„Europa concurează cu alți cumpărători, iar alternativa este mai scumpă, și anume gazul”, a spus Dieleman. „Europa ar trebui să fie capabilă să se aprovizioneze cu cărbune și vom vedea fluxuri foarte puternice în Europa din Columbia, Africa de Sud și chiar mai departe.”

Chiar dacă fereastra de oportunitate ar putea fi scurtă în cazul în care vânturile geopolitice se schimbă, unele țări cu resurse de cărbune consideră că marjele de câștig sunt o șansă prea bună pentru a o rata.

Cărbunele termic fizic la prima lună în portul Newcastle din Australia – un punct de referință la nivel mondial – se tranzacționa la 16 septembrie la 429 de dolari pe tonă, puțin sub maximul istoric de 483,50 de dolari din martie și în creștere de la aproximativ 176 de dolari/tonă în această perioadă a anului trecut.

Mtwara a văzut 13 nave încărcate cu cărbune din noiembrie anul trecut, când a lansat primul său transport de cărbune din istorie, potrivit unui oficial portuar; cel mai recent, MV Miss Simona, un vrachier cu o capacitate de 34.529 de tone, a acostat săptămâna trecută, a încărcat și a plecat spre Franța.

De la sfârșitul lunii iunie, 57 de comenzi de marfă – cereri de nave disponibile – pentru a transporta cărbune tanzanian au fost văzute pe piața spot de transport de marfă, comparativ cu doar două în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analizei platformei de date maritime și de mărfuri Shipfix.

Importurile globale de cărbune termic pe mare au atins 97,8 milioane de tone în iulie, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată și o creștere de peste 9% de la an la an, arată o analiză a brokerului naval Braemar. Volumul a scăzut la 89 de milioane de tone în august, în mare parte din cauza întreruperilor exporturilor de la principalul producător, Australia.

Normalizare sau doar un boom?

Tanzania se așteaptă ca exporturile de cărbune să se dubleze în acest an, ajungând la aproximativ 696.773 de tone, a declarat Comisia pentru minerit a țării, în timp ce producția ar urma să crească cu 50%, la aproximativ 1.364.707 tone.

Țintind să obțină venituri fiscale considerabile din acest salt al exporturilor, guvernul ia în considerare construirea unei căi ferate care să lege regiunea producătoare de cărbune Ruvuma de Mtwara, a declarat Yahya Semamba, secretar executiv interimar al Comisiei Miniere, un organism guvernamental.

Minerul Ruvuma Coal, cu sediul în Tanzania, a exportat deja, din noiembrie, cel puțin 400.000 de tone de cărbune prin intermediul unui trader către țări precum Olanda, Franța și India, potrivit datelor comerciale analizate de Reuters.

Minerii de cărbune se bucură de marje de profit fără precedent, în ceea ce unii văd ca pe un ultim răgaz pentru o industrie care se confruntă cu presiuni intense pentru reducerea producției.

Într-adevăr, comercianții din Europa sunt dispuși să plătească de două ori mai mult decât prețul cotat de cumpărătorii asiatici, potrivit unor directori de mine, cum ar fi Ahmed de la Bluesky, care a declarat că firma sa nu exportă în prezent prin Mtwara, dar intenționează să facă acest lucru, și că a primit cereri de la cumpărători din Germania, Polonia și Marea Britanie.

46.000 de crime de razboi
46.000 de crime de razboi

În mod similar, în Botswana, țară fără ieșire la mare, vânzarea de cărbune pe piața maritimă era de neconceput, majoritatea exporturilor fiind direcționate către țările vecine Africa de Sud, Namibia și Zimbabwe.

„Mai devreme, logistica ne omora. Cu toate acestea, la prețurile actuale, putem face ca acest lucru să funcționeze”, a declarat Morné du Plessis, directorul general al Minergy, companie minieră de cărbune cu sediul în Botswana.

Minergy a exportat două transporturi de aproximativ 30.000 de tone fiecare din portul Walvis Bay din Namibia și a trimis două trenuri de cărbune pentru a fi exportate din portul Maputo din Mozambic.

Națiunea insulară Madagascar, primul exportator mondial de vanilie, ar putea deveni un alt nou-venit pe scena mondială a cărbunelui.

„Prețurile actuale susțin în mod confortabil un caz de afaceri pentru ca minerii de cărbune din Madagascar să înceapă să exporte cărbune pentru prima dată în istoria țării”, a declarat Prince Nyati, directorul general al uneia dintre companiile care dezvoltă un proiect de cărbune în această țară.

Cu toate acestea, noii veniți vor trebui să se pregătească să se retragă sau chiar să înceteze producția dacă condițiile de piață devin nefavorabile, a adăugat Nyati.

Importurile au crescut de 11 ori în ultimele patru luni

Cererea ridicată și rezervele limitate de cărbune au redesenat rutele comerciale, determinând o creștere globală a numărului de „tone-zi de greutate moartă” pentru combustibilul fosil la niveluri record în luna iulie, potrivit unui studiu Braemar, care se referă la o măsură a nivelurilor de transport maritim în ceea ce privește utilizarea flotei și durata călătoriilor.

Importurile de cărbune termic de către Uniunea Europeană din Australia, Africa de Sud și Indonezia – care au aprovizionat în mod tradițional piețele asiatice – au crescut de peste 11 ori în cele patru luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit datelor furnizate de compania indiană de consultanță Coalmint.

Invazia a forțat națiunile UE să ia măsuri pentru a reduce dependența de gazul din Rusia, care și-a redus livrările vaste către regiune. Interzicerea de către blocul comunitar a importurilor de cărbune rusesc a sporit și mai mult presiunea asupra producătorilor de electricitate pentru a găsi surse alternative de combustibil.

Potrivit grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, Rusia furnizează de obicei aproximativ 70% din cărbunele termic al UE, în timp ce furnizează 40% din gazele naturale ale blocului.

Țările europene au lăsat temporar deoparte obiectivele de mediu, încercând să stocheze combustibilul și să redeschidă centralele pe cărbune scoase la mezat pentru a se pregăti pentru o iarnă care ar putea fi dificilă.

„Stimulentele puternice au împins producția de cărbune și lignit cu 25% peste nivelurile de anul trecut, în ciuda unei serii întregi de închideri de centrale în ultimii trei ani”, au declarat analiștii de la Bank of America despre Europa.

Actuala accelerare a arderii de cărbune termic ar putea pune țările pe o traiectorie de coliziune cu obiectivele ambițioase de reducere a emisiilor de CO2; în UE, arderea mai mult cărbune va crește emisiile de CO2 cu 1,3% pe an dacă livrările de gaz rusesc sunt complet oprite, potrivit grupului de reflecție în domeniul energiei Ember.

Guvernele din Europa spun că aceasta este o schimbare temporară, deși acest lucru ar putea depinde de cât de mult timp se prelungește criza energetică. Germania amână închiderea planificată a unor centrale pe cărbune pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică.

Minergy, compania minieră de cărbune din Botswana, consideră că piața cărbunelui va rămâne puternică cel puțin până la jumătatea anului 2023, dacă nu mai mult. Aceasta speră să își dubleze capacitatea de producție.

„Narațiunea negativă din jurul cărbunelui a fost abandonată, iar cărbunele a fost îmbrățișat ca fiind sursa de energie la care se poate recurge în crizele energetice generate de război”, a declarat compania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...