PNL, de acord cu propunerea PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Cum s-ar calcula facturile la curent

Beatrice Dumitru 23.09.2022, 19:12
PNL, de acord cu propunerea PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Cum s-ar calcula facturile la curent

Uniunea Europeană se află în cea mai gravă criză energetică, iar facturile pentru energie sunt tot mai mari pe zi ce trece. Pentru a veni în ajutorul cetățenilor, guvernele au luat o serie de măsuri în fața scumpirilor. În acest context, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis plafonarea prețului la energie și gaze, dar PNL și PSD încearcă să se mai pună de acord asupra modului în care se vor calcula facturile.

PNL nu respinge propunerea PSD

După ce s-a opus propunerii PSD de a plafona prețurile la energie, PNL ar putea agrea varianta social-democraților privind plafonul pentru consumul de energie electrică.

PSD a cerut ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la cel din 2021. așa cum este în prezent, și a anunțat că depune un amendament în Parlament prin care să obțină acest lucru. PNL a precizat că nu a luat o decizie finală, dar ar putea fi de acord cu varianta social-democraților.

PNL, de acord cu propunerea PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Cum s-ar calcula facturile la curent
Plafonarea preţurilor la energie s-ar putea raporta la consumul curent.

„Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschişi la discuţii şi nu spunem nu niciunei variante”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pentru Mediafax.

Ce prevede amendamentul PSD

Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021.

PSD a susținut că modificarea legii va stimula cetăţenii să facă economie la energie electrică și va sprijini efortul României de a-şi reduce consumul naţional cu 10%, pentru a realiza obiectivele stabilite de Comisia Europeană, pe fondul crizei energetice cu care se confruntă continentul.

În prima zi de septembrie, Guvernul a adoptat modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie. Astfel, prețurile au rămas neschimbate, dar au scăzut pragurile de consum.

Pragurile de consum din nou ordonanță:

  • 0,68 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 0 și 100 kWh lunar;
  • 0,8 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 100,01 și 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh.

La începutul lunii septembrie, Executivul condus de Nicolae Ciucă a extins schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei până la 31 august 2023.

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...