Imagini greu de privit în Parcul Tăbăcăriei din Constanţa. Locul a ajuns un focar de infecţie. Foto

Iancu Andreea, Ioana Constantin 21.09.2021, 13:56

Un parc transformat in focar de infecție și un tren numit “Uitare”! Imagini greu de privit și un miros insuportabil se dezvăluie în Parcul Tăbăcăriei, cel mai mare din orașul Constanța. În tunelul prin care trecea cândva trenulețul plin cu turiști spre Satul de Vacanță și-au făcut adăpost mai mulți oameni ai străzii, care trăiesc într-un morman de mizerie. Primăria a anunțat că va face curățenie în zonă, însă cel mai probabil în câteva zile gunoaiele vor apărea din nou.

Parcul Tăbăcăriei din Constanța, un focar de infecție

În ciuda faptului că de curând a fost celebrată Ziua Internațională a curățeniei, Parcul Tăbăcăriei, un loc celebru altădată în Constanța, a devenit un adevărat focar de infecție. Deși este vizitat de mii de oameni zilnic, acest spațiu nu dispune de coșuri de gunoi suficiente, multe dintre locurile de promenadă fiind acoperite de gunoi.

Parcul si lacul sunt monitorizate constant iar zilele acestea a fost Ziua Internațională a curățeniei. Și primăria a fost cu 100 de voluntari. Însă credem că primăria ar trebui să intervină în aceste zone unde noi nu putem interveni. Această zonă se află în centrul parcului și este o zonă pe lângă care trec mii de oameni. Să existe un serviciu de monitorizare pentru gestionarea deșeurilor. O parte din deșeuri sunt strânse de cei fără adăpost. Această problemă trebuie rezolvată tot de primărie. Oamenii trebuie integrați iar legat de deșeuri ele trebuie neutralizate. Să treacă o dată pe săptămână să verifice cei de la primărie. Deși primăria zice că intervine lunar, iată că în această zonă este o groapă ilegală de gunoi, cu deșeuri istorice. Sunt multe dintre ele strânse în ani de zile. Se aruncă aici în lipsa coșurilor de gunoi, a explicat Victor Maxim, din cadrul Centrului pentru Resurse Civice Constanța.

Parcul Tăbăcăriei din Constanța, un focar de infecție
Tunelul din parcul Tăbăcăriei, odinioară destinat trenulețului, astăzi focar de infecție

„Parcul Tăbăcăriei din Constanța…inspiră repulsie”

Tunelul din parc, care pe vremuri era traversat de trenulețul care îi plimba pe turiști până în stațiunea Mamaia colcăie astăzi de șobolani și de mizerie. Haine vechi, resturi de mâncare, PET-uri, lenjerie murdară, plastice și cutii de conserve au format un covor pe toată suprafața tunelului. Iar focarul de infecție degajă un miros greu de suportat. Chiar și așa însă, câțiva oameni fără adăpost au găsit puterea de a-și amenaja în interior un culcuș, care să îi ferească de vremea rea. Situația a atras atenția și unor organizații non-guvernamentale, care au publicat imaginile cu tunelul plin de deșeuri pe paginile de socializare și cer comunității să vină cu idei pentru ca situația să nu se înrăutățească.

Un parc ar trebui să inspire siguranță și dorință de relaxare, sau de mișcare în aer liber. Cu toate acestea există un loc în parcul Tăbăcăriei din Constanța, care inspiră mai degrabă repulsie, susține Cosmin Bârzan, din cadrul Centrului pentru Resurse Civice Constanța.

Primăria Constanța cere răbdare. Asta în timp ce numai în weekend-ul trecut, de Ziua mondială a curățeniei, 47 de tone de deșeuri au fost adunate pe malul Lacului Tăbăcărie printr-o amplă acțiune de ecologizare. Reprezentanții primăriei susțin că aceste acțiuni vor continua.

Primăria cu 100 de voluntari a strâns gunoaie de pe malul lacului și din lac, am fost ajutați de salvamari. Este o acțiune simbolică pentru că din păcate se întâmplă tot timpul așa. Am venit să ajutăm totuși. Sunt zone unde s-au format depozite ilegale de gunoi și acolo nu putem interveni cu voluntari. Acolo vor ajunge cei de la salubrizare și apoi vom securiza acea zonă, a explicat Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Ce spun constănțenii despre situația locului de relaxare de altădată

Localnicii par însă resemnați cu situația actuală și spun că oricum parcul a fost de mult dat uitării de autorități. La fel și linia pe care circula trenul care plimba turiștii din Constanța spre Satul de Vacanță. Trenul circula opt luni pe an, de la începutul primăverii până la începutul toamnei, când deja condițiile meteorologice nu mai permiteau oamenilor să se bucure de atracția turistică.

Din linia de altădată însă și din trenuleț au rămas acum amintirile și câteva semne vizibile – tunelurile și semnele de atenționare de tren. Tunelurile s-au transformat fie în adăposturi pentru oamenii străzii fie în gropi de gunoi, adevărate focare de infecție pentru cei care încă se mai plimbă prin zonă și în special pentru copii. Pe la începutul anului, actuala administrație a avut o încercare timidă de a reintroduce această linie ferată în circuit. Totul a rămas doar o tentativă, nepusă însă în practică și cu speranțe mult prea mici ca acest lucru să se întâmple într-un viitor apropiat.

Fiind un proiect de suflet pentru constănțeni, PMC ia în calcul acest lucru, dar nu este o prioritate imediată. Întâi trebuie să rezolvăm problema spațiilor verzi, a irigațiilor, a materialului dendrologic etc., spuneau la acea vreme reprezentanții Primăriei Constanţa.

Până să fie desființată definitiv în 2005, linia feroviară urbană din Parcul Tăbăcariei ce cuprindea 2 podețe și 2 tuneluri era printre puținele din țară de acest fel, două similare fiind doar la București și Timișoara. Aceasta a fost scoasă din uz la scurt timp după începerea lucrărilor la stația de epurare a apelor uzate din zona Pescărie și a primului mall din oraș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...