Reprezentațiile de la delfinariul din Constanța, suspendate. Delfinul Chen Chen s-a îmbolnăvit din nou

Ioana Constantin 20.09.2021, 16:04

Vești triste pentru iubitorii celor doi delfini de la Complexul muzeal din Constanța. Delfinul Chen-Chen s-a îmbolnăvit. Cei care îl îngrijesc spun că de la o vreme e apatic, mănâncă puțin și se comportă diferit. Duminică, o echipa medicală a fost chemată în ajutor.

Antrenorii se gândeau că poate a înghițit un corp străin, ori spectacolele de peste vară au stresat-o prea mult și a făcut gastrită. Acum reprezentațiile la Delfinariu sunt oprite pentru 2 saptamani. Astfel de scheme precum cele facute cu Chen-Chen în timpul verii reprezentau deliciul spectatorilor în timpul sezonului estival si nu numai.

Delfinul vedetă de la Delfinariu era aplaudat și stârnea bucurie pentru micii spectatori. În timp a început sa devină tot mai apatic și să se comporte diferit față de cum îl știau îngrjitorii lui.

„Astăzi este mai bine parcă a aflat că nu are corp străin. Am fost îngrijorați, după o vară aglomerată cu copii care mai aruncă jucării, ne-am îngrijorat și am vrut să ne asigurăm că nu e nimic grav. O echipa de șase specialiști i-a făcut o ecografie.

Am scos delfinul cu ajutorul scafandrilor și am început examinările. Am verificat camerele stomacului și am constatat că nu e corp străin. Am răsuflat ușurați. Ea a prezentat simptome ciudate, o teamă față de actul medical. În general cetaceele au un compartament de a ascunde simptomele.

Am făcut examen hematologic și apoi paraclinic amănunțit. Din fericire a mers bine examinarea, a durat 35 de minute. Ar putea fi o viroză, bacterioză digestivă, stare de iritatie digestivă generată de factori de stres sau factori fizici”, a declarat Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța.

Delfin primeste ingrijiri medicale
Delfin primeste ingrijiri medicale

„Antrenamentele nu se vor opri, dar reprezentațiile da

„Pentru noi este greu, fiindcă noi lucrăm cu ei și am mai trecut printr-o experiență neplăcută în 2013 când a murit masculu.

Mai întâi fetele și-au dat seama, fiindcă nu prea mai înghițea bine peștele, după care încet-încet a avut o cădere din punct de vedere medical în primul rând, după care al hranei până am ajuns în momentul în care suportă foarte greu să mai mănânce.

Antrenamentele nu se vor opri, dar reprezentanțiile da. Lucrul cu Chen Chen însă va fi greu pentru că va trebui să o luăm de la capăt.”, a declarat instructorul Alex Mazilu.

Șase medici și un radiolog au fost mobilizați că să-l consulte pe Chen-Chen. Teama de corp străîn înghițit în stomac i-au făcut pe specialiști să ceară o endoscopie. O analiză grea, mai ales că delfinul nu poate fi anesteziat. Însă problema lui Chen-Chen nu este încă rezolvată. Mamiferul nu e la fel de vioi, așa cum îl știam în toate spectacolele estivale.

„Se pare c-avem niște modificări la nivelul mucoasei. Poate să fie o gastrită cu helicobacter: e o hiperplazie de mucoasa acolo. Poate să fie o gastrită colicoida. Poate să fie ceva infecțios.”, a precizat Costi Ifteme, chirurg veterinar .

În an de pandemie, veterinarii s-au gândit să nu fi luat chiar coronavirus. „Nu este covid. Nu are probeme respiratorii. La delfini nu au fost cazuri, dar nu excludem și această variantă. De asta am și prelevat sânge pe care l-am trimis la trei laboratore: în Spania, București și Constanța”, a spus Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului.

Îngrijorarea biologilor de la Delfinariu este justificată, deoarece în urmă cu 8 ani masculul Pei-Pei a murit. Dacă și restul analizelor vor ieși bune, atunci cei doi delfini vor reveni în față spectatorilor, cât mai curând posibil.

Urmăriți Impact.ro și pe