Imagini dezolante cu bazele sportive din Constanța, lăsate complet în paragină

Ioana Constantin 03.12.2021, 16:23

Uitate de vreme și de autorități, bazele sportive de la Constanța, altă dată pepiniere pentru tinere talente, au ajuns astăzi într o stare deplorabilă. Sunt în administrarea statului român două dintre ele însă chiar și așa se degradează de la o zi la alta, pentru că nimeni nu face nimic. O soluție ar fi preluarea lor de catre primărie însă este un proces de lungă durată iar în toată această perioadă, bazele sportivă continuă să se degradeze.

Imagini dezolante cu bazele sportive din Constanța

În timp ce copiii şi tinerii Constanţei nu au unde să descopere sportul şi să se antreneze, trei baze sportive din municipiu zac în mizerie, pline de bălării s-au transformat în focare de mizerie, în care doar oamenii fără adăpost mai ajung și câinii maidanezi. Uneori mai trec cei de la salubrizare să igienizeze zonele, însă nu este suficient.

Complexul sportiv „Badea Cârţan” se întinde pe 40.000 de mp și are inclusiv un teren de rugby. Este situat aproape de viitoare sală polivalentă, ar acest lucru i-a făcut pe localnici să creadă că și baza ar putea avea un viitor mai bun. Nu a fost să fie. Acum buruienile au crescut de 2 metri, oamenii fără adăpost se aciuează tot mai des și la fel și câinii maidanezi. Foștii campioni naționali ai Constanței, care altă dată se antrenau acolo, înaintea competițiilor privesc acum cu regret la ceea ce au devenit cele mai importante baze sportive ale județului.

Mihai Orzan este un exemplu în acest sens. Este fost campion național la atletism, la probele de 200m și 400m. Își aduce aminte cu nostalgie de vremurile când înainte de fiecare competiție venea la Baza Sportivă Badea Cârțan și se antrena, iar rezultele obținute erau dintre cele mai bune.

Imagini dezolante cu bazele sportive din Constanta
Bazele sportive din Constanta

La sfârșitul anilor 80 era o bază care forfotea de copii. O bază care avea singura sală de atletism din județ, unde atleții se puteau pregăti iarna. Acum, din păcate este în paragină, este improprie oricărei activități, nu doar sportive. Terenul de rugby este o pâarloagă și el. E păcat că nu avem o sală decentă în care să te poți pregăti iarna. Un atlet nu se poate pregăti iarna în aer liber, a declarat Mihai Orzan, fost campion național la atletim.

Doua dintre bazele sportive, Triunghi și Badrea Cârțan sunt administrate de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană de Tineret și Sport. Complexul Hidrotehnica apartine Universității Maritime Civile. La nici una nu s-au mai făcut investiții de ani buni de zile, nu au existat fonduri pentru materiale și echipamente sportive, bugetele au fost insuficiente, iar rezultatele sunt cele care sunt.

Situația este simplă. Aceste baze care sunt nefuncționale, au ca titular statul român și vă pot spune că este apanajul guvernului să decidă ce se întâmplă cu ele. Acum nu funcționează pentru că nu îndeplinim anumite norme. Dar am convingerea că, indiferent de decizie, se va sprijini comunitatea să se pună la dispozitie tinerilor logistica necesară.

Există inițiative sănătoase. Sunt însă necesare investiții capitale, modernizată infrastructura. Putem construi acolo niște baze performante. Acum ne străduim să menținem în condiții de normalitate, chiar și lipsa de funționalitate. Curățăm deșeurile, igienizăm, atât cât putem, a spus Florina Cristache, director DJTS.

Imagini dezolante cu bazele sportive din Constanta
Bazele sportive din Constanta

Acel loc este de fapt baza sportivă fostă Hidrotehnica. Acel complex este în domeniul public al statului. Când am preluat o, baza sportivă era înconjurată de 10 restaurante cu toalete în curte. Am salubrizat zona, am făcut un punct termic și astăzi sala de sport este încălzită, am reparat grupurile sanitare, acoperișul și am creat condiții bune.

Am dat sala în folosință gratuită și școlile cu profil sportov din Constanța. Noi nu suntem mulțumiți de starea ei dar îndeplinește criteriile pentru desfășurarea de activități sportive, a declarat Cornel Panait, fost rector UMC Constanța.

O soluție ar fi preluarea celor trei baze sportive de către autorităţile locale pentru a le reabilita şi a le reda constănţenilor. Dar asta nu se poate realiza peste noapte. E nevoie de timp, dar și de voință.

Aceste discuții s-au purtat cu ministerul sportului și le-am spus că soluția noastră este de trecerea a bazelor către UAT Constanța și apoi creearea clubului sportiv municipal, astfel să avem instrumentul de preluare a acestor baze si de a investi bani în sportul de masă, a spus Ionuț Rusu, viceprimar Constanța.

În tot acest timp însă degradarea bazelor sportive continuă. Iar dacă autoritățile nu vor reuși să le preia și să le reabiliteze, atât timp cât încă se mai poate face, atunci ele vor dispărea cu totul.

Urmăriți Impact.ro și pe