Plan de investiții remarcabil: Mercedes-Benz are la dispoziție 60 de miliarde de euro în următorii patru ani

Bogdan Bârliga 03.12.2021, 15:07
Plan de investiții remarcabil: Mercedes-Benz are la dispoziție 60 de miliarde de euro în următorii patru ani

Consiliul de supraveghere al grupului german Daimler AG a aprobat un plan de investiţii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pentru divizia Mercedes-Benz.

Acești bani sunt disponibili pentru perioada 2022 – 2026 și pentru comparație România va primi prin Programul Național de Redresare și Reziliență suma de 29,2 miliarde de euro.

De ce primește Mercedes-Benz 60 de miliarde de euro pentru investiții

Consiliul de Supraveghere al Daimler AG a aprobat un nou plan de afaceri pentru divizia Mercedes-Benz valabil pentru perioada 2022 – 2026. Acest plan de 60 de miliarde de euro va duce la electrificarea completă a mașinilor produse de Mercedes-Benz.

Daimler AG a aprobat această sumă impresionantă pentru ca Mercedes-Benz să devină compania numărul unu în privinţa producţiei de vehicule electrice şi de software în următorii ani.

Deși compania intenționează să reducă cheltuielile de investiții, cheltuielile de cercetare și dezvoltare pentru electrificarea portofoliului de produse și măsurile de digitalizare, inclusiv pașii către conducerea automată, vor rămâne la un nivel ridicat, se arată într-un comunicat Daimler AG.

Planurile existente anunţate în luna octombrie 2020 privind reducerea cheltuielilor de capital cu 20% faţă de nivelul din 2019 până în anul 2025 rămân în vigoare.

Compania se așteaptă ca utilizarea modelelor standardizate pentru baterii și noile platforme dedicate mașinilor electrice să contribuie la reducerea costurilor variabile ale vehiculelor până în anul 2026.

Ce autoturisme electrice produce la acest moment Mercedes-Benz

În oferta producătorului premium german sunt listate la momentul publicării acestui material șase game de autoturisme electrice.

În România pot fi comandate modele din gama EQA, EQB, EQC și EQV. Urmează să fie deschise listele de comenzi pentru EQE și EQS. În luna septembrie a acestui an Mercedes-Benz a prezentat și un concept electric Maybach prin care se prefigurează viitorul SUV electric de lux al producătorului german.

Cel mai ieftin model electric disponibil în România este Mercedes-Benz EQA. Prețurile pe piața locală încep de la 50.500 de euro pentru versiunea EQA 250 echipată cu un sistem de propulsie electric cu o puterea de 190 CP și 425 de kilometri autonomie.

Cel mai scump model electric cu sigla Mercedes-Benz va fi EQS. Configuratorul pentru România listează acest model cu un preț de pornire de la 102.480 de euro pentru varianta EQS 350. Mașina are un sistem electric cu o putere de 292 CP și poate oferi o autonomie de 618 kilometri.

Întârzieri ale livrărilor la Mercedes-Benz de până la doi ani

Deși planurile arată foarte bine la acest moment industria auto se confruntă cu mari probleme. Nici Mercedes-Benz nu a scăpat ușor din criza generată de lipsa componentelor și publicațiile media de specialitate din Germania susțin că unii clienți pot să aștepte o mașină nouă chiar și doi ani.

În luna septembrie a acestui an directorul executiv al Daimler, Ola Kallenius, declara că timpul de așteptare pentru un autoturism Mercedes-Benz poate depăși un an. Doar modelul electric EQA ar putea ajunge la clienți în al treilea trimestru din 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...