Imagini dezolante! Ce s-a găsit în două centre de îngrijire și asistență din județul Suceava și Argeș. Saltele rupte și îmbibate cu urină, mâncare stricată

Ioana Bucur 09.08.2021, 15:35
Imagini dezolante! Ce s-a găsit în două centre de îngrijire și asistență din județul Suceava și Argeș. Saltele rupte și îmbibate cu urină, mâncare stricată

Saltele îmbibate cu urină, mopuri clătite în vasul de WC și practici medicale desprinse parcă din Evul Mediu. Este realitatea în care trăiesc sute de persoane vulnerabile, din două centre de îngrijire și asistență din județele Suceava și Argeș.

Ce s-a găsit în două centre de îngrijire și asistență din județul Suceava și Argeș

Reprezentanții Consiliului de Monitorizare au făcut publice imagini aproape imposibil de privit, dar care arată condițiile inumane în care sunt ținuți sute de oameni internați în două centre de îngrijire și asistență socială din județele Suceava și Argeș: saltele îmbibate cu urină și excremente, tencuială ce stă să cadă peste ei, mâncare stricată ținută lângă cea proaspătă…

Este realitatea trăită zi de zi de pacienții internați în centrul de la Țigveni și Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

În timpul inspecției, una dintre îngrijitoare a mărturisit că „din viteză”, a clătit mopul cu care spăla podelele chiar în vasul de toaletă. Angajații centrului au încercat să ascundă mizeria sub preș, la propriu, punând lenjerii de pat curate peste cele murdare.

Îngrijitoare: Din viteză, din viteză doamnă…

Echipa de control: Cum adică, ce ați făcut din viteză?

Îngrijitoare: Nu obișnuiesc să fac așa ceva, avem materiale.

Echipa de control: Și acum ce ați făcut din viteză?

Îngrijitoare: Uitați….

Echipa de control: Spuneți-mi ce ați făcut?

Îngrijitoare: Am băgat mopul în wc…

Echipa de control: Și apoi spălați pe jos cu mopul…

Ce s-a găsit în două centre de îngrijire și asistență din județul Suceava și Argeș

„Depozite de gunoaie, saltele rupte. Beneficiarii se plimbă printre ele, își fac nevoiel în curte”

Scenele descoperite de inspectorii de la Consiliul de Monitorizare sunt greu de acceptat pentru România anului 2021, țară membră a Uniunii Europene.

„Imaginea e dezolantă când intri, curtea e cu spațiu verde, dar în paragină. Înainte au avut grajduri, ferme, dar au rămas acolo. Acum sunt depozite de gunoaie, saltele rupte, îmbibate cu urină, fecale. Beneficiarii se plimbă printre ele, își fac nevoile în curte.

Saltelele, când am ajuns eu în centru, erau ude și lipsă. Foarte multe saltele lipsa de pe pat, mi-au motivat că sunt afară scoase la uscat pe gard, am și filmat saltelele. Oricum nu ieșeau la număr, oricum nu erau. Pe pat erau cartoane”, a declarat Monica Dumitrescu, inspector de monitorizare, potrivit Digi24.

În centrele din județele Suceava și Argeș, inspectori au mai sesizat că persoanelor internate nu li asigurau nici un meniu corespunzător unei diete echilibrate, nici îngrijiri sanitare. Aproape 90% dintre oamenii internați în Sasca Mică nu mai au dinți. Motivul este înfiorător: dacă aveau vreo infecție dentară, medicul ori le dădea antibiotic, ori le scotea dinții.

Raportul Consiliului de Monitorizare va fi înaintat și Ministerului Muncii, și direcțiilor de sănătate publică. De menționat că DSP Suceava a dat aviz de bună funcționare a centrului de la Sasca Mică, spunând că îndeplinește toate condițiile de funcționare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...