Ieșitul la restaurant nu va mai fi la fel din 15 martie. Este obligatoriu în toată România

Stan Filon 26.01.2023, 20:41
Ieșitul la restaurant nu va mai fi la fel din 15 martie. Este obligatoriu în toată România

Ieșitul la restaurant nu va mai fi la fel din 15 martie! Începând cu această dată, patronii de restaurant sunt obligați să adauge în meniuri ingredientele preparatelor, cantitatea lor, dar și valorile nutriționale, după cum a anunțat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

Ieșitul la restaurant nu va mai fi la fel din 15 martie

Așadar, sunt schimbări importante în restaurantele din România, începând cu data de 15 martie! Toți patronii de restaurant trebuie s se supună, pentru a evita amenzi usturătoare. mai exact, aceștia vor fi obligați să adauge în meniuri ingredientele preparatelor, cantitatea lor, dar și valorile nutriționale. Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a venit cu detalii.

„Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis şi publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare şi transmitere de informaţii, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (…) Ordinul trebuia pus în operă pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugămintea reprezentanţilor mai multor asociaţii patronale şi federaţii am stabilit întâlniri şi s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie – Ziua Consumatorului, la nivel mondial”, a spus Constantinescu.

Iesitul la restaurant nu va mai fi la fel din 15 martie
Iesitul la restaurant nu va mai fi la fel din 15 martie

ANPC a anunțat că, potrivit ordinului, restaurantele trebuie să:

  • să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/mâncărea furnizată;
  • să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
  • declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • Informațiile trebuie menționațe într-un loc vizibil și ușor accesibil pentru cumpărător, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

„Ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii”

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!”… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.

În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...