Veste mare pentru restaurantele din România. De la 1 iunie ar putea să nu mai depindă de rata de îmbolnăviri din județ

Ioana Bucur, Ioana Nechifor 27.04.2021, 08:37
Veste mare pentru restaurantele din România. De la 1 iunie ar putea să nu mai depindă de rata de îmbolnăviri din județ

Ce planuri au autoritățile, de fapt, pentru „marea relaxare” ce fusese promisă din prima zi a lunii iunie? Premierul Florin Cîțu a dat o veste mare pentru restaurantele din România. Peste doar câteva săptămâni, funcționarea lor ar putea să nu mai depindă de rata de îmbolnăviri din județ. Ce alte măsuri au fost anunțate.

Veste mare pentru restaurantele din România

Nu va fi „marea relaxare”, doar „relxare”. Florin Cîțu a vorbit despre schimbările discutate de autorități pentru săptămânile ce urmează. Premierul a dat și o veste mare pentru restaurantele din România, declarând că, de la 1 iunie, ar putea să nu mai depindă de rata de îmbolnăviri din județ, putând să fie deschise la o capacitate de 30-40 de procente.

„Cred că putem să discutăm după 1 iunie de unele măsuri de relaxare. Masca – nu cred că este momentul, în spaţiul public. Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat. Suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare – putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%. (…) Acum putem să vorbim de altfel de turism în ţară dacă ne vaccinăm”, a spus Florin Cîţu la TVR 1.

În acest moment, obiectivul principal este ca, până la 1 iunie, să avem cinci milioane de români vaccinați împotriva Covid-19. O țință realistă, susține premierul, în condițiile în care duminică a fost depășit pragul de trei milioane de persoane imunizate.

„Ieri am depăşit 3 milioane. Sunt 3 milioane de persoane vaccinate. E important, pentru că asta înseamnă 20% de persoane vaccinate. Avem un obiectiv ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, peste 30% dintre persoanele care ar trebui să fie vaccinate, persoanele adulte. E important, pentru că ne-am uitat la ţările care până acum au avut un grad mai mare de vaccinare, mai rapid decât noi şi aici au început să introducă măsuri sau să scoată din măsurile pe care le aveau pentru a ne apropia de realitate. Această ţintă de 5 milioane e foarte importantă. (…) E foarte realistă”, a afirmat premierul.

Florin Citu sfarsitul pandemiei
Florin Citu

Vaccinare la locul de muncă

Cîțu a subliniat că singura cale de a reveni la normalitatea pre-pandemie este vaccinarea. Premierul a dezvăluit că s-a discutat la întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale ca în fiecare sfârșit de săptămână să aibă loc câte un maraton de vaccinare, pe modelul Timișoara. Noi centre s-ar putea deschide și în companiile în care doresc asta, „pentru persoanele care lucrează, angajaţii, cât şi membrii familiilor acestora”.

„Nu există altă soluţie. Nu putem să găsim altă soluţie, nu avem altă soluţie în acest moment decât să ne vaccinăm. Campania aceasta de vaccinare nu reprezintă un moft, nu este un obiectiv al acestui Guvern. Este o campanie pentru viaţă. Uitaţi-vă prin ce am trecut anul trecut, uitaţi-vă la numărul de persoane care au murit. (…) Este o campanie pentru a reveni la normalitate şi pentru a trăi o viaţă normală”, a adăugat Cîţu.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...