Meniurile Armatei SUA, vândute în România pe internet. Preţurile cerute de „afacerişti”

Iancu Andreea 05.04.2022, 10:47
Meniurile Armatei SUA, vândute în România pe internet. Preţurile cerute de „afacerişti”

Românii nu ezită să ne uimească, iar calitățile lor de a dezvolta o oportunitate într-o afacere pare înnăscută. Recent, meniurile Armatei SUA au ajuns să fie vândute pe internet în țara noastră, iar prețurile diferă în funcție de cumpărător. În timp ce anunțul din limba română indică un preț, cel în limba ucraineană, dedicat forțelor armate aflate în plin război cu Rusia, afișează un preț mult mai mare.

„Afaceriștii” români au scos la vânzare meniurile Armatei SUA pe internet

Mai multe site-uri din România au ales să comercializeze meniurile dedicate Armatei SUA direct pe internet. În ciuda faptului că pe ambalajul produselor se regăsesc înscrisuri clare ce menționează că acestea nu se comercializează, românii au ignorat orice avertizare și au decis să facă din această oportunitate o afacere. Astfel, mai multe meniuri au ajuns să fie vândute pe internet, o activitate ce mulți speră să devină inspirată, în contextul războiului din Ucraina.

Conflictul armat de la granița țării noastre i-a determinat pe români să caute oportunități noi pentru afaceri. Astfel, mai multe site-uri au dezvăluit anunțuri de vânzare a unor meniuri destinate soldaților americani. Rațiile de hrană (meal ready to eat – MRE) au apărut pe paginile de internet care se ocupă cu comercializarea unor astfel de produse.

Meniurile Armatei SUA vândute în România pe internet
Rațiile de mâncare pentru Armata SUA

Cât costă meniurile scoase la vânzare

Aspectul interesant este legat de prețul acestor rații de mâncare destinate soldaților. Pe unul dintre site-uri, costul meniului este diferit în varianta în limba română a anunțului, față de cel în limba ucraineană, semn că românii s-au gândit că se vor îmbogăți de pe urma acestei „afaceri”. Prețul unui meniu este de 160 de lei în anunțul din română și 600 de lei în varianta în ucraineană, pentru același produs și aceeași cantitate.

Aproximativ 24 de feluri de meniuri ale Armatei SUA sunt comercializate pe internet. Rațiile de mâncare sunt vândute de unii dintre „afaceriști” pe diferite sortimente. Anunțul lui Cornel din Brașov, potrivit adevarul.ro, a pregătit prețurile pentru fiecare dintre componentele pachetului.

„MRE-uri americane, Tăvi orez. Livrare prin poştă sau prin curier. Tavă orez alb 2,6kg – 50 lei. Cutii suc praf de struguri 500g – 10 lei. Pungi suc praf de struguri 500g – 20 lei. Pachet 2 bucăţi tortilla – 2 lei pachetul”, se arată în anunț.

Rațiile de mâncare ale soldaților sunt pregătite cu tot ceea ce este necesar pentru ca forțele armate să își poată încălzi inclusiv mâncarea, având chibrituri la îndemână. Baxul de rații se vinde în Făgăraș la prețul de 400 de lei.

„Mâncare americană: peşte, vită, porc, pui, meniuri complete. Mai multe info, în privat. 400 de lei baxul care conţine 12 bucăţi”, spune Dorel din Făgăraş.

Ce conțin pachetele cu rații de mâncare

Un alt anunț precizează că nu au termin de valabilitate și explică în detaliu conținutul unui astfel de pachet.

„Sunt originale, sunt aduse din America, pentru că mai sunt şi din Anglia unele. Eu am 3 cutii cu câte 12 meniuri fiecare şi le pot trimite prin curier. Scriu că un pachet are 2 kilograme, ca să coste mai puţin, dar unul are 10 kilograme. Ele nu au termen de valabilitate, scrie doar că vor fi verificate din nou, unele în 2023, altele în 2024.

Conţin tot ce este necesar să se poată trăi timp de o zi. Pe lângă supe, mâncăruri gătite, conţin şi batoane energetice, prăjituri, chibrituri şi un fel de carbid care încălzeşte mâncarea, fără să o afecteze, nici ca gust şi nici altfel. Am avut mai multe înainte, dar, de când cu războiul din Ucraina, cererea a fost foarte mare şi acum mai am doar 3 baxuri”, a precizat una din vânzătoarele de meniuri americane.

Ciprian Panga, purtătorul de cuvânt al vânătorilor de munte brașoveni, a menționat că aceste rații nu sunt destinate vânzării, la fel cum este precizat și pe ambalaje. Numărul de anunțuri cu astfel de meniuri este destul de mare, existând astfel de români oportuniști în mai multe colțuri ale țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...