Ideea lui Nicolae Ceaușescu, pusă în aplicare la 32 de ani de la Revoluție. Ce vor construi coreenii în România

Stan Filon, Ana Ionescu 28.07.2021, 15:04
Ideea lui Nicolae Ceaușescu, pusă în aplicare la 32 de ani de la Revoluție. Ce vor construi coreenii în România

Chiar dacă se dezic de moștenirea lăsată în urmă de Nicolae Ceaulescu, autoritățile din România vor acum să pună în practică o idee de pe vremea dictatorului, la 32 de ani distanță. Nu mai puțin de patru companii din Coreea de Sud au anunțat că vor să participe la proiect.

Ideea lui Nicolae Ceaușescu, pusă în aplicare la 32 de ani de la Revoluție

Autoritățile din România vor să pună în practică o idee venită acum 32 de ani de la Nicolae Ceușescu și armata sa de ingineri. Acestea ar dori să resusciteze proiectul energetic-mamut de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești.

Ideea proiectului de hidrocentrală de la Tarnița a trezit interesul autorităților din România, dar anul trecut se pare că au abandonat proiectul. Cu toate acestea, cei patru potențiali investitori din Coreea de Sud s-au adresat în acest sens Ministerului Energiei, iar în discuții este implicată și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de minister și care este acționarul majoritar al Hidro Tarnița SA, compania înființată în 2013 pentru implementarea proiectului Tarnița.

Ideea lui Nicolae Ceausescu, pusa in aplicare la 32 de ani de la Revolutie. Ce vor construi coreenii in Romania
Ideea lui Nicolae Ceausescu, pusa in aplicare la 32 de ani de la Revolutie. Ce vor construi coreenii in Romania

Patru giganți sud-coreeni și-au arătat interesul față de proiectul Tarnița

Hidro Tarnița SA se judecă de peste 3 ani cu proprii angajați, care reclamă salarii neplătite pentru perioade care, în unele cazuri, potrivit acestora, depășesc 1 an, potrivit profit.ro. SAPE, prin care statul român își gestionează participațiile la subsidiarele locale Enel, este una dintre cele mai „bănoase” companii românești de stat, cu aproape 1 miliard de lei la dispoziție sub formă de cash.

„Discuțiile pentru resuscitarea proiectului Tarnița se află în prezent în stadiu preliminar, făcându-se schimburi de informații între cele două părți. Intenția este de a se încheia un Memorandum de Înțelegere privind construirea și operarea hidrocentralei, pentru care există elaborat un draft. Deocamdată a fost semnat un Non-Disclosure Agreement”, au spus sursele menționate.

”Nu avem justificare economică pentru Tarnița”

Cele 4 companii coreene interesate de Tarnița sunt Busan Korea Biotechnology, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim și GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric. Busan este o companie de construcții și inginerie activă inclusiv în fosta URSS, iar Korea Western Power este unul dintre principalii producători de energie din Coreea de Sud, având un portofoliu de unități de producție ce acoperă circa 10% din capacitatea locală de generare.

Anul trecut, însă, de la nivel înalt a venit informația că proiectul Tarnița va fi abandonat definitiv. „Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (…) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?”, declara în ianuarie 2020 ministrul Energiei, Virgil Popescu, precizând că proiectul va fi scos din Strategia energetică națională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...