Hoț de obiecte de cult din biserici, capturat de polițiști. Printre obiectele furate se află și Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur VIDEO

Gabriela del Pupo 11.05.2023, 13:18
Hoț de obiecte de cult din biserici, capturat de polițiști. Printre obiectele furate se află și Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur VIDEO

UPDATE

Bărbatul după ce a fost audiat a fost reținut pentru 24 de ore, transmite poliția Capitalei.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru Libertatea.ro, că bărbatul ar fi spus, la audieri, că a aruncat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur pentru că, deși le-ar fi furat, nu știa ce reprezintă acele obiecte aflate în Capelă.

Știre inițială:

Un hoț a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, din incinta Capelei Sfânta Elisabeta, din cadrul Facultății de Psihologie, potrivit unor informații pe surse obținute de impact.ro, dar și alte obiecte de patrimoniu din alte lăcașe de cult. Obiectele au fost recuperate în urma unor percheziții desfășurate azi în Călărași și Ilfov. Bărbatul a fost dus la sediul Poliției Capitalei, transmit reprezentanții poliției. Furtul s-ar fi petrecut la finalul lunii trecute, acesta a mai furat și banii din Cutia Milei.

„Un bărbat, în vârstă de 25 de ani, pe parcursul acestui an, ar fi pătruns în mai multe lăcașuri de cult”

Astăzi, 11 mai 2023, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, în județele Ilfov și Călărași, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat, se arată într-un comunicat.

„Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, un bărbat, în vârstă de 25 de ani, pe parcursul acestui an, ar fi pătruns în mai multe lăcașuri de cult din municipiul București și ar fi sustras diferite bunuri, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, printre care obiecte de cult religios susceptibile a proveni din săvârșirea infracțiunilor.”

„Efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal”

Urmează să aflăm mai multe detalii după audierea hoțului de obiecte de patrimoniu și de asemenea dacă acesta va fi reținut pentru 24 de ore de către polițiști sau va fi cercetat în libertate.

„De asemenea, bănuitul a fost depistat, urmând a fi condus la sediul Poliției Capitalei, în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat (3 acte materiale).

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Reacția Patriarhiei la seria de spargeri

Chiar zilele trecute au avut loc două spargeri la biserici din București, dar nu au fost sustrase bunuri de cult, conform informațiilor noastre. Totuși deși deocamdată Patriarhia nu poate da detalii din toate aceste anchete, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt, a trimis un punct de vedere în care condamnă aceste gesturi.

„În ultima vreme au existat câteva spargeri sau tentative de acest fel în câteva locașuri de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor, sustrăgându-se o serie de bunuri.
Întrucât Biserica este un spațiu al rugăciunii, al păcii și al culturii religioase roditoare de morală personală și publică, ea nu poate să nu incrimineze aceste abateri de la norma morală ca infracțiuni grave. Reprezentanții parohiilor în cauză colaborează strâns cu Inspectoratul General al Poliției Române, nădăjduind identificarea grabnică a autorilor acestor infracțiuni și recuperarea bunurilor sustrase.
Detalii privind desfășurarea anchetei nu pot fi oferite deocamdată, tocmai din rațiunea sprijinirii bunei finalizări a acesteia. Arhiepiscopia Bucureștilor este obligată să asigure păstrarea confidențialității tuturor datelor din aceste dosare penale aflate în lucru, având în vedere faptul că, potrivit prevederii articolului 285 alin. 2 C. proc. pen., procedura din cursul urmăririi penale nu este publică.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...