Guvernul „legalizează” bacșișul. Cum te face statul să plătești suplimentar calitatea, în loc s-o primești la prețul corect

Stefan Daniel 06.08.2019, 17:14
Guvernul „legalizează” bacșișul. Cum te face statul să plătești suplimentar calitatea, în loc s-o primești la prețul corect

Ministerul Finanțelor și ANAF-ul vin cu o nouă idee „măreață”. Vor să „legalizeze” bacșișul, în sensul că, deși rămâne în continuare opțional, va trebui trecut pe bonul fiscal, obligatoriu. O bună parte din acest bacșiș va reveni angajaților care l-au primit, restul se duce la stat, evident. Artizanii acestei idei cred că în acest fel, vor spori veniturilor angajaților din domeniile unde „se lasă ceva, din respect”.

Ești dispus să-ți împarți bacșișul cu statul?

Guvernanții, în loc să se gândească la un mijloc prin care elimine acest prost obicei oriental, vechi de câteva sute de ani prin aceste părți ale Balcanilor, pentru ei este mai ușor să-l reglementeze. Așa cred ei, pentru că, în realitate, va fi aproape imposibil să fie trecut pe nota de plată bacșișul. Nici măcar nu va exista interesul.

Imaginează-ți asta: ești chelner și primești periodic bacșiș mai mult sau mai puțin meritat. Vine Teodorovici și ANAF și-ți spune să dai 10% din acel bacșiș către stat. Ce vei face? Îl vei divulga pe nota de plată sau îl păstrezi tu pe tot? Dacă primești doar 1 leu bacșiș, ție cât îți mai rămâne?

Deocamdată este vizată doar industria turismului, pentru că acolo se dau cele mai grase bacșișuri, mai ales în restaurante și baruri. S-a mai încercat asta, nu e ceva nou, dar Ministerul Finanțelor și ANAF spun că de data sigur vor reuși să-i facă pe români să respecte legea și să fie sinceri cu veniturile extrasalariale. Nu de alta, dar România are oricum un sistem educațional splendid și învățăm de mici copii cum să fim responsabili nu? Sau…?

CITEȘTE ȘI

Ministerul Justiției vrea să se dea mai mulți bani pentru mâncarea deținuților. Cât se va cheltui pentru hrana celor care te omoară în stradă

Câți bani se câștigă de pe urma unor festivaluri precum Neversea, Electric Castle sau Untold

Câți bani câștigă un preot în 2019, în România. Puțini se așteptau să aibă un astfel de salariu

Veniturile pot să fie crescute și fără bacșiș

Guvernul „legalizează” bacșișul. Cum te face statul să plătești suplimentar calitatea, în loc s-o primești la prețul corect
Bacșișul va trebui trecut pe bonul fiscal/nota de plată

Decizia a fost luată în urma unui acord încheiat între ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, noul șef ANAF, Mirela Călugăreanu și operatorii de turism (proprietari de restaurante, hoteluri etc.). Acești afaceriști din industria turismului nu știu cum să-i facă pe români să se angajeze în hotelurile și restaurantele lor și au impresia că dacă le permit să-și păstreze bacșișul, îi va convinge. Pe principiul – „eu îți ofer un salariu de mizerie, dar poți să câștigi aproape dublu din bacșiș, doar că trebuie să dai și statului din el”.

„Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori. Angajații vor avea venituri mai mari, transparente, și astfel vor accesa mai ușor credite. Sunt multe avantaje și pentru angajați, și pentru clienți, și pentru statul român”, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines.

Eugen Teodorovici le dă dreptate și mai dă exemplul Vestului (din nou), unde bacșișul este deja reglementat. Da, este, „birul” nu există doar în lumile balcanică și orientală. S-a răspândit pe toate meridianele Terrei. Bacșișul e „contagios”.

Asta și pentru că, în urmă cu sute de ani, cei care practicau meseriile care „mâncau” mult bacșiș proveneau din aceste părți ale lumii – Balcani și Orient – și au dus cu ei obiceiurile de acasă. Le-a trebuit ceva timp până au reușit să-i facă pe vestici să accepte să plătească suplimentar pentru calitate, dar au acceptat, altfel serviciul respectiv nu se mai ridica la înălțimea așteptărilor. La fel se va întâmpla și acum. Într-adevăr, e opțional, dar cel care nu dă va fi servit mai prost, cu toate că dă aceiași bani pe acel produs/serviciu, ca restul clienților „bogați”.

„Vom acționa foarte rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanțe, de la departamentul de legislație, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar și apoi secundar, până la final de august am și anunțat. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal și de procedură fiscală, la care se pot adăuga și acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speță”, a mai afirmat Teodorovici, conform profit.ro.

De ce bacșișul, reglementat sau nu, pune în dezavantaj clienții

Guvernul „legalizează” bacșișul. Cum te face statul să plătești suplimentar calitatea, în loc s-o primești la prețul corect
Clientul va fi cel mai dezavantajat pentru că se va da startul unei vânători de bacșiș, mai rău ca în prezent

Dragoș Petrescu, proprietarul lanțului de restaurante City Grill, vine cu alte explicații, pe care el le consideră cât se poate de serioase și aproape că-l crezi:

„Astăzi, când se prezintă un ospătar la masă cu nota de plată, clientul nu are posibilitatea să lase bacșiș în situația în care plătește cu cardul bancar. Astăzi, mai mult de 50% din plățile din restaurante sau hotel se realizează cu cardul. Neexistând această reglementare, acest bacșiș nu putea fi acordat cu mijloace electronice de plată. După ce va fi reglementat, bacșișul va putea fi dat și cash, dar și cu cardul.”

El încă nu a înțeles că mulți clienți preferă să plătească prin card bancar pentru că vor să scape cu scuza că n-au bani cash, deci nu au cum să lase bacșiș. Nu, niciun client nu intră în depresie că n-a plătit în plus pentru aceeași farfurie de supă sau bere la halbă. Și-n fond, de ce să nu ia și alții bacșiș: jurnaliști, vânzători cu amănuntul…sau fotbaliștii talentați, care au dat un gol frumos.

Firmele vor disponibiliza banii de bacșiș către angajați, care îi vor împărți între ei după un algoritm care funcționează și acum, când „tips”-ul nu este reglementat. Din bacșiș, 90% va merge către angajați, iar restul de 10%, către stat ca taxe.

Să ne înțelegem: bacșișul aduce avantaje doar prestatorilor de servicii, nu și clienților. Gândește-te că după ce aceștia se obișnuiesc cu banii suplimentari pe care-i primesc zilnic, vor ajunge să facă diferențe, aproape discriminatorii între clienți (lucru care deja se întâmplă). Îi dai bacșiș? Foarte bine. Dar de unde știi că îi dai cât trebuie/vrea? Nu dai deloc? Fii atent la cum vei fi servit de-acum înainte.

Urmăriți Impact.ro și pe