Câți bani câștigă un preot în 2019, în România. Puțini se așteptau să aibă un astfel de salariu

Stefan Daniel 04.07.2019, 18:00
Câți bani câștigă un preot în 2019, în România. Puțini se așteptau să aibă un astfel de salariu

Câți bani câștigă un preot în 2019, în România? Cu siguranță ți-ai pus măcar o dată această întrebare și e de înțeles de ce ai făcut-o. În România, preoția este considerată o meserie ca oricare alta, cu toate că, în mod normal, n-ar trebui să fie considerată astfel. Dacă ajungi să primești bani pentru că-l slujești pe Dumnezeu, atunci e o problemă care contravine grav dogmatismului creștin.

Câți bani câștigă un preot „mărunt”?

Întâlnești mereu bătrânele sau persoane care au legături directe cu preoți și care le iau apărarea acestora din urmă când vine vorba de salariile pe care le iau de la stat. „Au salarii mici”, spun mulți, fără a gândi în perspectivă. Însă, preoții i-au învățat să creadă și să nu cerceteze, nu? Chiar este așa? Într-o oarecare măsură, da, însă, nu uita că în Biserica Ortodoxă există, de sute de ani, o ierarhie bine stabilită și respectată mai cu sfințenie decât Decalogul.

În funcție de ierarhie, preoții câștigă diferit și așa ia naștere, și aici, lupta pentru poziții cât mai privilegiate, pentru bani și pentru posesie de parohii. Cu cât e parohia mai mare, mai vestită, cu atât ai șanse, ca preot, să trăiești ca un boier fanariot și să-ți mai asiguri și familia. Abia apoi mai vedem ce rămâne pentru Biserică și săraci.

În principiu, un preot aflat la început de „carieră” încasează lunar un salariu net sub 2.000 de lei. Cei cu vechime, evident, sar lejer de acest prag financiar. În general, salariile de bază sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar reține-ți lacrimile, deoarece ei nu trăiesc doar din acești bani. Nu uita de așa-zisele donații de la enoriașii creduli care cumpără mila Domnului prin intermediul unor oameni care nu sunt cu nimic mai presus decât ei.

Câți bani câștigă un preot din straturile superioare ale ierarhiei

Câți bani câștigă un preot în 2019, în România. Puțini se așteptau să aibă un astfel de salariu

Un episcop poate câștiga până la 5.000 de lei pe lună, un mitropolit 7.500 de lei, iar un preafericit patriarh ia lejer 8.000 de lei. În momentul de față, patriarhul are cel mai mare salariu după președintele și premierul României. Suntem în 2019, dar încă se simte un iz medieval la noi, în care Biserica se ține de braț cu politica și nu mereu în interesul tău, cetățeanule.

La 1 iulie 2017, a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, care prevede majorări salariale și pentru preoți. Majorările s-au făcut de la 1 ianuarie 2019 și vor continua să crească până în 2022 (dacă va mai rămâne legală „țopăiala fiscală” a PSD). Dacă va rămâne, un preot debutant cu studii superioare va ajunge să aibă un salariu brut de 3.700 de lei, unul de gradul II cu studii superioare poate lua 3.900 de lei. Patriarhul va ajunge să aibă același salariu ca președinții celor două Camere ale Parlamentului.

E mult, e puțin? Aici trebuie avut în vedere ce anume produc acești oameni de acei bani pentru societate. Ne mântuim singuri prin viața pe care o ducem sau ne mântuiesc preoții după ce cumpărăm niște milostenie? Aici, te las pe tine să te gândești.

Urmăriți Impact.ro și pe