EXCLUSIV

Grevă generală în educație și haos total în școlile din România. Ce se va întâmpla cu elevii din 22 mai

Gabriela del Pupo 18.05.2023, 20:14
Grevă generală în educație și haos total în școlile din România. Ce se va întâmpla cu elevii din 22 mai

Astăzi au loc noi discuții la Ministerul Educației pentru a se soluționa situația grevei de luni anunțate de toate organizațiile sindicale din învățământ. Din informațiile pe care le avem, sunt slabe șanse, mai ales după discuțiile de ieri, ca greva să fie anulată. Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentantul Asociației Părinților, Iulian Cristache, care spune că, la nivelul fiecărei instituții de învățământ, se vor lua măsuri organizatorice, în funcție de numărul de angajați care nu participă la acțiune.

„Am concluzionat că trebuie să îi sprijinim. Pentru că aici nu este vorba despre doar despre salarizare”

La nivel național, un procent de 75-80% dintre angajații din învățământ s-au alăturat grevei, dar acolo unde se poate organiza o supraveghere a elevilor, acest lucru se va face, iar părinții vor fi anunțați că pot aduce elevii la școală. Proporția însă nu este egală în fiecare școală, astfel că, în unele școli, copiii vor sta acasă. Iulian Cristache este chiar în aceste momente la Ministerul Educației pentru a participa la discuțiile dintre sindicate și Ligia Deca, și pentru a prezenta și punctul de vedere al părinților.

„Am avut discuții, am avut o ședință la nivel de federații, prin care i-am rugat pe reprezentanții noștri pe județe să discute cu liderii de sindicate din școli, sau să comunice Inspectoratelor școlare, astfel încât să se asigure că directorii sunt informați de procentul de profesori care sunt angrenați în grevă. Și să comunice din timp părinților, prin diriginți, prin reprezentantul părinților, să se știe dacă sunt școli sau clase unde părinții nu trebuie să își trimită copiii acasă sau să se organizeze, cu acei profesori care nu participă la grevă, inclusiv din personalul nedidactic, auxiliar.

Și la nivelul federației sunt păreri pro și contra cu această grevă, dar am concluzionat că trebuie să îi sprijinim. Pentru că aici nu este vorba despre doar despre salarizare ci este vorba despre calitatea învățământului în ansamblu. Învățământul trebuie să aibă resursă umană de calitate, resursa umană nu se atrage cu 2400 de lei, salariul pe care un profesor debutant. De aceea sprijinim acest demers.”, declară reprezentantul părinților.

„Nu au catadicsit să îi cheme la discuții, ceea ce înseamnă că nu există respect pentru această categorie profesională”

După ce președintele Klaus Iohannis a făcut apel către Ministerul Muncii să rezolve problema cu Legea Salarizării cât mai urgent, astfel încât să se soluționeze și situația profesorilor, ministrul Marius Budăi a venit cu o teorie care nu este confirmată de creșterile acordate anumitor categorii profesionale în trecut. Acesta a spus că legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, „acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială”.

„Trebuie să ne asigurăm că viitorii studenți, care vor termina facultăți de profil, vor dori să vină în sistemul preuniversitar. Să ne aducem aminte că acum o săptămână au fost 15.000 de profesori, nu 1500, în fața Guvernului și nu au catadicsit să îi cheme la discuții, ceea ce înseamnă că nu există respect pentru această categorie profesională. Sigur că sunt părinți sau persoane din cadrul societății civile care sunt nemulțumite de calitatea actului educațional. Dar nu putem generaliza, sunt profesori care nu au ce să caute în acest sistem, dar majoritatea profesorilor își fac datoria.

Cum, de altfel, și noi avem familii iresponsabile care nu au grijă de proprii copi, așa și sistemul are propriile uscături. De aceea noi trebuie să gândim pentru sistem și trebuie să gândim obiectiv, echitabil și nu doar prin prisma experiențelor nefericite.”, mai spune Iulian Cristache.

Acesta a mai adăugat faptul că nu se poate garanta la nivel național prezența pentru supraveghere a unui procent de 20-25% dintre profesori, luni. Sunt procente diferite la nivel de instituții de învățământ.

„Nu se poate face o medie, sunt unități unde poate sunt 30% care participă sau unități care au 90% care participă. De aceea v-am spus că este foarte importantă comunicarea cu directorii și aceștia mai departe cu diriginții și părinții, mai ales în ciclul primar, acolo unde nu are cine să îi supravegheze.”, spune Iulian Cristache.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...