EXCLUSIV

Legile Educației, dezbătute pe repede înainte în Parlament. Noile schimbări stârnesc revolta părinților, ce nu acceptă

Gabriela del Pupo 10.04.2023, 17:34
Legile Educației, dezbătute pe repede înainte în Parlament. Noile schimbări stârnesc revolta părinților, ce nu acceptă

Mâine și miercuri vor fi dezbateri în Comisia pentru învățământ de la Camera Deputaților, înainte ca Legile Educației să intre la vot în Parlament. Din păcate, multe dintre propunerile venite de la Ministerul Educației stârnesc revoltă printre părinți, dar și printre partidele de opoziție. Admiterea la liceu este una dintre ele, precum și faptul că în România nu există programe afterschool care să permită elevilor să își facă temele la școală și să beneficieze de o masă caldă. Impact.ro a stat de vorbă cu președintele Asociației Părinților, Iulian Cristache, dar și cu deputatul USR, Filip Havârneanu, ambii punctând că discrepanțele dintre elevi nu trebuie adâncite prin noile legi.

„Este un moft al lui Iohannis ‘România Educată’ și eu am crezut în acest proiect”

Printre modificările propuse sunt multe care ar fi comune printre partidele din Parlament, nu însă și în ceea ce privește Coaliția de guvernare. Deși PNL și PSD tind să facă front comun în ceea ce privește anumite măsuri, pe partea de educație, PSD pare să fie mai degrabă de acord cu USR, care nu își dorește ca noile legi ale educației să aducă inechități în sistem între mediul rural și cel urban sau între elevii cu posibilități mai reduse ori cei care au toate condițiile pentru a învăța acasă în condiții optime.

„Așa au fost și făcute, pe repede înainte, și asta s-a întâmplat și acum. Modalitatea prin care au fost aruncate prin presă, pe surse, și după au mai schimbat ceva să mai afle lumea, arată că le-ar fi frică de ce ar spune cineva. Normal ar fi trebuit să fie o amplă dezbatere publică în care să fie toți actorii implicați. Noi am avut la USR aproape 30 de dezbateri cu profesori, cu directori, cu toți cei implicați. Nu mă aștept de la Coaliția PNL-PSD să fie cei care vor înțelege nevoia de schimbare reală în educație. Este un moft al lui Iohannis ‘România Educată’ și eu am crezut în acest proiect.

Ne dorim ca elevii să nu stea mai mult în școală, dar să nu se mai chinuie acasă după, o masă caldă caldă la școală, un stil de viață sănătos, etc. Nu avem cu să fim de acord cu propunerea de admitere, ar produce o inechitate mai mare decât cea care exista, între elevii cu posibilități și cei care ar putea să intre la cele mai bune licee. Va fi din ce în ce mai mare decalajul dintre ei, din câte înțelegem PNL și PSD încă mai negociază pentru anumite soluții.”, spune Filip Havârneanu.

„Trebuie să existe o strategie comună să decidem până la urmă ce ne dorim de la acești copii”

Marți vor fi întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, de la ora 10.00 până la ora 12.00, apoi cu cei ai părinților, elevilor, studenților, sindicatelor, inclusiv cu cei ai cultelor, a anunțat la TVR Info Natalia Intotero, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Iulian Cristache, Asociația Părinților spune că va încerca să convingă parlamentarii de faptul că admiterea la liceu va cauza alte discrepanțe între elevii din familiile sărace și cei cu posibilități.

„Trebuie să existe o strategie comună să decidem până la urmă ce ne dorim de la acești copii. Dacă fac 4 ore pe zi trebuie să tăiem din conținuturi, ne dorim să stea cât mai multe ore la școală, perfect atunci, să gândim un sistem integrat, măcar pentru acele familii care nu au posibilități financiare, atunci reducem decalajul între urban și rural. Mâine suntem la Parlament, știu că PSD-ul își dorește religia la BAC și că sunt alături de societatea civilă, în sensul în care noi nu ne dorim admiterea. Să vedem dacă până la final.

Vor trebui oricum măsuri tranzitorii pentru metodologii, teoretic, dacă trece legea nu intră în vigoare decât din septembrie. Eu nu cred că vor fi mari intervenții în Parlament deși sunt multe discuții în contradictoriu, eu am spus, legea în esență nu este proastă, pe noi ne nemulțumește doar partea de admitere. Nici aceea nu este o idee rea dacă vrei să evaluezi competențele elevilor, dar trebuie să avem școlile pregătite pentru așa ceva.”, spune reprezentantul părinților.

Cati elevi au copiat la Simularea BAC 2023 la Limba romana

„Nu știu dacă parlamentarii vor vrea să meargă cu discuția la extrem cu centrele de reeducare”

Din nefericire, referitor la cazurile de abuz din școli din ultima săptămână, noile legi ale Educației nu pot aduce modificări. Aici sarcina de a impune sancțiuni revine tot Ministerului Educației prin regulamentele de funcționare a școlilor și posibile pedepse impuse pentru astfel de fapte. Faptele de trafic de droguri, atacarea sau umilirea profesorilor sau alte violențe se încadrează într-o altă arie de reglementări legislative. Însă ministerul ar trebui să facă colaborarea dintre autorități și instituțiile de învățământ cât mai eficientă.

„Au fost niște lucruri trecute pe statut, regulamente interne, și iată că se adeveresc. Nu pot fi modificate prin lege. Am spus că nu vor mai fi profesori de științe exacte, iată că se adeverește, ne rugăm de ei că nu avem manuale. Ne sună părinții, lucrăm cu școlile, știm. Nu știu dacă parlamentarii vor vrea să meargă cu discuția la extrem cu centrele de reeducare, atunci când e vorba de cazuri cu iz penal.

Trebuie să te gândești ce faci acolo, poate copilul acela cu avea 16 ani ci avea 13 ani și îi pune cuțitul la gât unei profesoare. Poți să empatizezi dar trebuie să plătească. Prin ce metodă? Dacă îi scazi nota la purtare nu plătește cu nimic. M-aș pune în locul acelei doamne profesoare, mai poți să mai stai în clasă cu acel copil? Nu, ți se derulează prin fața ochilor tot felul de evenimente, cum ți-a pus cuțitul la gât. Poți să scazi nota la purtare, să rămână repetent, dar nu rezolvi nimic dacă nu faci anchetă socială la nivelul familiei, cu cine să faci prevenție? Cu 2-3 angajați la nivel de județ?”, spune Iulian Cristache.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...