Germania condamnă remarca lui Mahmoud Abbas privind cele „50 de holocausturi”. Olaf Scholz: Sunt dezgustat de remarcile scandaloase ale președintelui palestinian

Beatrice Dumitru 17.08.2022, 14:03
Germania condamnă remarca lui Mahmoud Abbas privind cele „50 de holocausturi”. Olaf Scholz: Sunt dezgustat de remarcile scandaloase ale președintelui palestinian

Tensiuni după remarcile președintele palestinian Mahmoud Abbas, care a acuzat Israelul că a comis „50 de holocausturi”, ca răspuns la o întrebare despre comemorarea a 50 de ani de la atacul asupra echipei israeliene de la Jocurile Olimpice de la Munchen de către militanții palestinieni. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că declarațiile acestuia sunt „scandaloase”.

Reacția lui Olaf Scholz

Mahmoud Abbas, președintele Palestinei, a refuzat să condamne un atac mortal al militanților palestinieni asupra sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, informează Associated Press.

La o zi după ce liderul palestinian a fîcut aceste comentarii, cancelarul Germaniei Olaf Scholz a declarat că este „dezgustat de remarcile scandaloase” făcute de Mahmoud Abbas la Berlin, care a acuzat Israelul că a comis „50 de holocausturi” împotriva palestinienilor de-a lungul anilor.

Germania condamnă remarca lui Mahmoud Abbas privind cele „50 de holocausturi”. Olaf Scholz: Sunt dezgustat de remarcile scandaloase ale președintelui palestinian
Mahmoud Abbas și Olaf Scholz la Berlin. Sursa foto: Facebook / Mahmoud Abbas

Sunt dezgustat de remarcile scandaloase făcute de președintele palestinian Mahmoud Abbas. Pentru noi, germanii, în special, orice relativizare a singularității Holocaustului este intolerabilă și inacceptabilă. Condamn orice încercare de a nega crimele Holocaustului”, a spus Olaf Scholz.

„Israelul a comis 50 de masacre în 50 de sate palestiniene”

Olaf Scholz a fost, însă, criticat atât în Germania, cât și în Israel pentru că nu a respins imediat comentariile lui Abbas la conferința de presă pe care au susținut-o împreună, marți seara. Germania a susținut de mult timp că termenul ar trebui folosit doar pentru a descrie crima naziștilor care au ucis șase milioane de evrei înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Abbas a spus că „din 1947 până astăzi, Israelul a comis 50 de masacre în 50 de sate palestiniene”. „50 de holocausturi”, a adăugat el. În timpul celui de-al Treilea Reich, germanii și oamenii lor au ucis șase milioane de evrei în toată Europa.

A două zi după ce a făcut aceste declarații, liderul palestinian a încercat să le retragă, iar biroul său a spus că „președintele Mahmoud Abbas reafirmă că Holocaustul este cea mai odioasă crimă din istoria umană modernă”.

Răspunsul său nu a avut scopul de a nega Holocaustul care a avut loc în ultimul secol, ci de a-l condamna în cei mai fermi termeni”, potrivit biroului lui Abbas.

Liderii politici din Israel au reacționat după remarcile lui Abbas, iar premierul interimar Yair Lapid a numit comentariile „nu doar o rușine morală, ci și o minciună monstruoasă”.

Declarațiile au avut loc cu câteva săptămâni înainte de comemorarea a 50 de ani de la masacrul de la Munchen, în care militanții palestinieni au ucis 11 membri ai echipei olimpice israeliene. Rudele victimelor au spus că intenționează să boicoteze ceremonia pentru că nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la despăgubiri mai mari din partea guvernului german.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...