Guvernul german a anunțat că va acorda despăgubiri rudelor victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, pus la cale de o organizație teroristă palestiniană, după o „reevaluare completă și cuprinzătoare a evenimentelor de la acea vreme”. Rudele sportivilor au criticat de multe ori modul în care autoritățile germane au gestionat atacul și consecințele acestuia.
În timpul Jocurilor Olimpice din 1972 de la Munchen, teroriștii din organizația palestiniană „Septembrie Neagru” au luat ostatici membri ai echipei israeliene în satul olimpic cu scopul de a forța eliberarea prizonierilor deținuți de Israel și a doi extremiști de stânga aflați în închisorile din Germania de Vest. Situația s-a încheiat cu un masacru în care și-au pierdut viața 11 israelieni și un polițist german.
Rudele sportivilor au criticat de mult modul în care autoritățile germane au gestionat atacul și consecințele acestuia, dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Plățile anterioare către familiile victimelor, făcute în 1972 și 2002, au fost mici și considerate ajutoare umanitare de către guvern. Acum, guvernul german a anunțat că va acorda despăgubiri rudelor victimelor masacrului.
„Este planificată o ofertă de plăți de recunoaștere suplimentare rudelor supraviețuitoare ale victimelor atacului”, a declarat ministerul, citat de Euronews.
Noul anunț marchează un progres în negocierile în curs pentru despăgubiri între Germania și reprezentanții victimelor, dar nu se știe câți bani vor fi oferiți familiilor victimelor.
O ceremonie de comemorare care va avea loc pe 5 septembrie, pentru cea de-a 50-a aniversare a masacrului, ar trebui să fie o ocazie pentru a face o declarație politică clară cu privire la masacrul din 1972, potrivit Ministerului de Interne german, care a declarat că intenționează, de asemenea, să numească o comisie de istorici germani și israelieni care să realizeze „o revizuire amplă” a ceea ce s-a întâmplat în acea zi.
După atac, Germania a făcut plăți către rudele victimelor în valoare de aproximativ 4,19 milioane de mărci (aproximativ 2 milioane de euro), potrivit Ministerului de Interne, iar în 2002, rudele supraviețuitoare au primit încă trei milioane de euro.