Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu, condamnați în dosarul căii ferate București-Constanța

Ana Anitoiu 24.03.2022, 16:32
Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu, condamnați în dosarul căii ferate București-Constanța

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu au fost condamnați la închisoare de Instanța Supremă, în dosarul căii ferate București-Constanța. Decizia poate fi contestată cu apel. Cei doi ar putea petrece o perioadă îndelungată în spatele gratiilor.

La câți ani de închisoare au fost condamnați fostul ministru de Finanțe și Cristian Boureanu

Mai exact, fostul ministru de Finante Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, în timp ce fostul deputat Cristian Boureanu, la 4 ani și 3 luni.

În același dosar referitor la reabilitarea căii ferate București-Constanța a fost condamnat la 7 ani de închisoare Ionuț Costea, fost angajat la Ministerul Finanţelor, fost director al Eximbank și cumnatul lui Mircea Geoană.

De asemenea, au fost condamnați la închisoare cu executare Mihaela Mititelu, persoană apropiată de conducerea Companiei Naționale Căile Ferate Române (CNCFR) – 4 ani, și Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor – 5 ani și 6 luni.

Fostul ministrul de Finante Sebastian Vladescu si Cristian Boureanu, condamnati
Sume uriase de bani, confiscate. Foto: unsplash.com

Ce sume a confiscat instanța

Totodată, Instanța Supremă a hotărât confiscarea sumelor de 3.990.248 de lei și a peste 2,2 milioane de euro de la Sebastian Vlădescu. La rândul lui, fostul deputat Cristian Boureanu va rămâne fără 2.111.799 de euro.

Instanța a decis să confiște sume de bani și de la celelalte persoane condamnate: 3.121.328 lei şi 1.919.900 euro de la Ionuț Costea; 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro de la Mihaela Mititelu; și 1.114.000 de euro de la Constantin Dascălu.

Pentru ce au fost condamnați Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu

Sebastian Vlădescu, Cristian Boureanu și ceilalți inculpați au fost găsiți vinovați de corupție săvârșită în perioada 2005 – 2017. În prima etapă a activității infracționale, în 2005, reprezentanții unei companii străine au stabilit cu Sebastian Vlădescu, Ionuţ Costea şi o persoană apropiată de conducerea CNCFR, Mihaela Mititelu, să le plătească eşalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român, în contextul licitaţiei organizate pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța.

Oficialii români au promis în schimbul acestor bani să facă demersuri ca să asigure finanțarea suplimentară cu scopul încheierii contractului, precum şi plata la timp a facturilor emise. A fost creat un circuit fictiv pentru ca banii să ajungă la inculpați.

„O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanţă cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006 – 2011, suma totală de 39.363.071 lei, deşi nu au fost prestate servicii.

Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăţi offshore afiliate acesteia cu societăţi controlate de inculpaţi, prin care sumele de bani au ajuns la aceştia”, a arătat DNA.

În cea de-a doua etapă, în anul 2009, în contextul schimbării Guvernului și al crizei economice ce a provocat întârzierea plăților, compania străină a obținut o nouă înțelegere. De această dată, acordul s-a referit la plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Sebastian Vlădescu, atunci ministru de Finanţe, Constantin Dascălu şi Cristian Boureanu.

La fel ca prima dată, a fost creat un circuit fictiv pentru ca banii să ajungă la ei. Compania străină a trimis 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetăţean român cu domiciliul în străinătate. Apoi, banii au fost transferați prin operaţiuni succesive către alte societăţi offshore, stratificate pe cinci niveluri, pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.

În etapa finală, banii au fost trimiși în conturile unor societăţi indicate de inculpaţi sau au fost retraşi în numerar şi le-au fost înmânaţi acestora. Directorul companiei străine, Josef Hornegger, s-a ales cu 1.100.000 de euro, în timp ce fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro; Cristian Boureanu, 2.111.799 euro, iar Constantin Dascălu, 1.114.000 euro.

Însă, directorul companiei străine a stabilit un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA. El a fost condamnat în luna iunie de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare şi a fost obligat să plătească suma de 1,1 milioane de euro.

DNA a precizat că diferenţa dintre sumele transferate de compania străină şi cele primite de inculpaţi este reprezentată de cheltuielile cu operaționalizarea circuitelor financiare, dar şi foloase primite de alţi participanţi la fapte. Și de la cei din urmă vor fi confiscați banii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...