Florin Cîțu, noua propunere de premier a PNL. Declarația vine de la vârful partidului liberal

Badea Violeta 05.10.2021, 20:09
Florin Cîțu, noua propunere de premier a PNL. Declarația vine de la vârful partidului liberal

După ce Florin Cîțu a fost demis din funcția de premier al României, liberalii continuă să-l susțină. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că tot Cîțu va fi propunerea pentru funcția de prim-ministru.

Propunerea PNL de premier este Florin Cîțu

Astăzi, 5 octombrie, moțiunea de cenzură înaintată de social-democraţi a fost dezbătută și votată în plenul reunit al Parlamentului. În urma voturilor, Guvernul Cîțu a picat.

Cu toate astea, liberalii îl susțin în continuare pe liderul partidului lor și îl vor propune pentru funcția de premier. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a ieșit la rampă și a declarat că Florin Cîțu va fi nominalizarea pentru funcția de premier.

„Există deja o decizie a BPN că îl susținem pe Florin Cîțu și la congres am repetat toți lucrul asta. În plus a fost votat de congres președinte și asta îl validează și mai mult”, a precizat Dan Vîlceanu, citat de HotNews.ro.

La rândul său, prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a subliniat că singura propunerea a partidului este Florin Cîțu. Liberalii au declarat că se vor prezenta la consultările de la Cotroceni cu propunerea șefului PNL, deși anumite persoane din interiorul PNL ar fi mers și pe alte variante: Lucian Bode, Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu.

Dan Vilceanu
Dan Vilceanu

Guvernul Cîţu a fost demis

Astăzi, 5 octombrie, moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost adoptată, iar Guvernul Cîțu a fost demis. Amintim că nu mai puțin de 281 de parlamentari au votat pentru plecarea liderului PNL. Astfel, scorul obținut intră direct în istorie, fiind cel mai mare număr de voturi înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Ce urmează? Ei bine, președintele Klaus Iohannis urmează să convoace la consultări partidele pentru crearea unei majorități care să susțină un nou guvern. Iată ce se arată în Constituție:

  • Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate;
  • Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern;
  • Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament;
  • Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...