A început ședința în care Guvernul Cîțu urmează să fie demis. Ce a spus premierul despre USR: ”O echipă de incompetenți”

Badea Violeta 05.10.2021, 16:02
A început ședința în care Guvernul Cîțu urmează să fie demis. Ce a spus premierul despre USR: ”O echipă de incompetenți”

Update –  Guvernul Cîțu a fost demis

Marți, 5 octombrie, Guvernul Cîțu a fost demis. Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost aprobată cu voturile a 281 de parlamentari USR și AUR. Pentru ca Guvernul să fie demis era nevoie doar de 234 de voturi.

Update – „Ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți doar un oarecare banal Florin Cîțu”

Vicepreşedintele USR, Dan Barna, i-a transmis liderului PNL că ar fi putut fi un adevărat Superman, dar că a ales să fie un oarecare banal Florin Cîţu.

„Aţi fi putut fi premierul reformator de care ţara aceasta are disperată nevoie, dar aţi preferat rolul de frânarul programului de guvernare. Aţi fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar aţi preferat această iresponsabilitate relaxată în care aţi explicat că valul patru nu ne priveşte pe noi. Aţi sacrificat cinic stabilitatea politică pentru o mână de voturi în partidul dvs”, i-a spus premierului Dan Barna.

Criticile nu s-au oprit aici. vicepreședintele USR i-a mai transmis că a eșuat și în ceea ce priveşte campania de vaccinare. Barna a spus că a dat-o grav de gard după ce a organizat un congres cu 5.000 de oameni, iar ulterior a anunţat restricţiile.

„În miercurea aceea, în care aţi decis să aruncaţi în aer stabilitatea ţării, eu v-am spus că aici vom ajunge şi, da, noi ne respectăm cuvântul dat: vom vota această moţiune de cenzură”. „Chiar aţi fi putut Superman, dar aţi ales să fiţi doar un oarecare banal Florin Cîţu”, a conchis Barna.

-Știre inițială –

Astăzi, 5 octombrie, are loc ședința în care este dezbătută moțiunea de cenzură. În plen sunt prezenți 379 de senatori și deputați, iar pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Partidele PSD-USR-AUR au anunțat că au trimis 280 de parlamentari.

Soarta Guvernului se va decide astăzi

Şedinţa a început în jurul orei 12:00 și este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. În Plen sunt prezenți nu mai puțin de 379 senatori şi deputaţi. În deschidere, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a solicitat un moment de reculegere în memoria victimelor pandemiei de Covid 19.

Amintim că săptămâna trecută, PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu inumită „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu”. Premierul Florin Cîţu și-a început discursul criticând în termeni duri USR.

„Azi a murit moralitatea”, susţine premierul. El îi acuză pe parlamentarii USR că „s-au făcut fraţi cu PSD şi cu extremiştii neo-fascişti pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă”.

„Ar fi fost mult mai important pentru români să retrageţi moţiunea de azi, când avem 15.000 de cazuri şi 250 de decese. Dvs vreţi să mergeţi mai departe şi să distrugeţi România. Curios că colegii de la USR nu vă aplaudă, dar vă votează. Azi a murit moralitatea.

Moţiunea PSD e susţinută şi votată de USR. Aşa zişii reformişti. S-au făcut fraţi cu PSD şi cu extremiştii neo-fascişti pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă şi care i-a împiedicat să se joace cu vieţile românilor”,a declarat Florin Cîţu.

Florin Cițu
Florin Cițu

„Sunt dezamăgit. USR joacă alba-neagra de-a guvernarea”

La un moment dat, Florin Cîţu a făcut o gafă de proporții în Parlament. Liderul PNL a afirmat că USR Plus e un partid bipolar (bipolaritatea reprezintă, de fapt, o afecțiune psihică gravă). Acesta nu și-a dat seama că a folosit un termen incorect si jignitor. Florin Cîțu demonstrează că nu mai are nimic de pierdut, iar acest lucru reiese din modul în care se poziționează față de USR Plus.

„Sunt dezamăgit. USR joacă alba-neagra de-a guvernarea. După ce a complotat să dea jos guvernul, vrea să revină, dar cu un şef mai indulgent. În 30 de ani de politică nu a existat o alianţă mai toxică decât cea de azi – PSD, USR, extremiştii. Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Români, aţi votat un partid bipolar.

Cheia e la USR, că putea să nominalizeze miniştrii. Să fie foarte clar, responsabilitatea pentru ceea ce urmează este la USR”, a mai adăugat premierul.

De asemenea, liderul PNL a mai adăugat că membri partidului său „rămân în picioare, luptă până la capăt şi nu dezertează”. Cîțu afirmă că PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Acesta a zis că și lor le-ar fi uşor să treacă în opoziţie în această perioadă dificilă, plină de incertitudini şi crize mondiale de creşteri globale ale preţurilor, însă nu o vor face.

„Rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm. Nu suntem laşi. Am fost votaţi să dezvoltăm România şi asta vom face, indiferent de cât s-ar opune Ciolacu, tovarăşul cu spirala (Dacian Cioloş n.r.) şi căpitanul extremiştilor”, spune Florin Cîţu.

Acesta precizează că PNL va continua guvernarea. „Dacă acest guvern va pica azi în Parlament vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte, a reformiştilor de faţadă sau a extremiştilor anti-vaccinişti şi anti-europeni”, a spus Cîţu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, critici la adresa guvernanţilor

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ţinut un discurs în Parlament. Acesta a criticat guvernarea condusă de Cîțu și i-a transmis acestuia că a venit timpul să plece acasă.

„Nu sunteţi fantastic. Nu sunteţi wow. Sunteţi doar total rupt de realitate şi de problemele oamenilor. Nu cu o sută de lei ca Ceauşescu o să vă salvaţi. Nu merge! Aţi ajuns cel mai detestat om din România! Acasă”, a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, preşedintele PSD i-a criticat în termeni duri pe guvernanţi pentru situaţia dezastruoasă din spitale, campania de vaccinare şi creşterea facturilor la utilităţi.

„Echipa câştigătoare este de fapt echipa ucigătoare! Aţi jucat golf cu vieţile românilor! Sub patronajul lui Iohannis şi al PNL, românii mor carbonizaţi în spitale!”, a mai spus Marce Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...