Florin Cîțu caută soluții. „Doar prin mărirea capacității de producţie, preţurile vor scădea”

Mihnea Tălău 17.02.2022, 17:23
Florin Cîțu caută soluții. „Doar prin mărirea capacității de producţie, preţurile vor scădea”

Potrivit preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, preţurile la energie vor scădea doar prin creşterea capacităţii de producţie şi extinderea ofertei. El a venit și cu propuneri pentru a creşte salariile, dând exemplul reducerii contribuției pentru asigurări sociale (CAS) de la 25% la 20%.

„Problema este mult mai amplă, în contextul în care avem o creştere a dobânzilor, inflaţie generalizată crescută. Soluţiile nu pot fi punctuale, pentru un anumit sector. Trebuie să ne ocupăm de toată economia. (…) Vom avea soluţii pentru energie şi după 1 aprilie, deocamdată avem până la 1 aprilie, soluţiile fiind în implementare.

Până atunci, şi ratele la bancă vor creşte şi inflaţia – generalizată deja – este de 8,4% şi nu are treabă doar cu energia. (…) trebuie să ne uităm cum mergem în viitor, cum să scădem această presiune şi cum să scădem toate preţurile (…) Dacă nu luăm soluţii care să extindă capacitatea de producţie, să extindă oferta, nu vor scădea preţurile. Trebuie să avem acces la gaze.
De asta ministrul Energiei caută soluţii în alte ţări. Sunt surse pe care putem să le avem în perioada următoare. Partea bună este că scade consumul la energie. Soluţiile vin de la Guvern spre coaliţie”, a declarat, joi, Florin Cîţu.

Scăderea TVA-ului trebuie generalizată

El consideră că scăderea TVA-ului ar trebui generalizară în toate sectoarele nu numai pentru energie.

„Soluţia este TVA scăzut generalizat. Astăzi ne uităm la inflaţie sau la o creştere a preţurilor în toată economia, în toate sectoarele. Dacă ne ducem doar la un anumit sector, eu vă spun că vom crede că rezolvăm problema, dar nu o vom rezolva”.

Cât despre prelungirea prelungirea măsurilor referitoare la energie şi după 1 aprilie el este de părere că aceste măsuri „costă”.

„Prelungirea acestor măsuri costă. Nu e gratuită. Poţi să o faci, dar de fiecare când o prelungim mai costă câteva miliarde bugetul. Trebuie să înţelegem atunci că trebuie să renunţăm la multe alte lucruri. Dacă mergem în această direcţie, pentru termen mediu şi lung, dacă nu ne gândim la un plan clar de investiţii, să creştem oferta, nu va funcţiona.

Fostul premier a declarat că luarea unor decizii sub presiune ar duce la greșeli, iar ajutorul pentru „toată lumea” ar însemna o presiune mult prea mare pe buget.

Să iei soluţii sub presiune de multe ori sunt greşite şi pe care, după aceea, vom fi forţaţi să venim să le corectăm. (…) Dacă vrem să ajutăm pe toată lumea, costă mai mult. Până la urmă, sunt decizii pe care Guvernul trebuie să le ia, ce vrea să facă cu banii din buget, dar ele trebuie prezentate în Coaliţie”, a adăugat Florin Cîţu.

Salarii crescute nu numai la bugetari

În privința creșterii salariilor, Cîțu este de părere că orice astfel de propunere doar pentru sectorul bugetar este aproape imposibil de acceptat de PNL.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...