Florin Cîțu recunoaște că România se împrumută la dobânzi din ce în ce mai mari: „Este important ca deficitul bugetar să rămână la 5,84 sau chiar mai mic”

Gabriela del Pupo 15.02.2022, 11:52
Florin Cîțu recunoaște că România se împrumută la dobânzi din ce în ce mai mari: „Este important ca deficitul bugetar să rămână la 5,84 sau chiar mai mic”

Soluțiile propuse de partide pentru a contracara scumpirea prețurilor sunt legate de reducerea TVA și reducerea contribuțiilor însă pentru ca România să nu se trezească cu dobânzi foarte mari trebuie ca deficitul bugetar să rămână la 5,84%, spune Florin Cîtu. Acesta a precizat că în luarea tuturor acestor măsuri trebuie luată în considerare și evoluția dobânzilor la care se împrumută România.

„Este important ca deficitul bugetar să rămână la 5,84 sau chiar mai mic”

Florin Cîțu recunoaște faptul că singura soluției pentru evitarea unei crize este cea agreată de majoritatea partidelor, din opoziție sau din coaliție, însă spune că ar mai trebui luate în calcul și alte elemente.

„Dacă vrem sa nu intram într-o criza majora, soluția este de a reduce TVA, iar a doua este de a reduce contribuțiile, aceasta măsura era deja pregătită.Este un lucru pe care trebuie să îl mai spun. (…) Este important ca deficitul bugetar, în acest context, de reducere a TVA și de reducere a contribuțiilor, să rămână la 5,84 sau chiar mai mic. Altfel, semnalul este greșit pentru piețe și vedem deja că dobânzile la care se împrumută statul român sunt în creștere, a declarat liderul liberalilor.

Vom resimți măsurile la nivel de factură?

Dacă vor fi ajutate anumite sectoare prin scăderea contribuțiilor sau a TVA-ului, având în vedere problemele cu care se confruntă furnizorii, este posibil ca aceste măsuri să nu se reflecte în costurile pe care le are consumatorul final. Acesta a dat exemplul altor crize financiare când au fost luate astfel de măsuri.

 „Dacă este ceva targetat într-un anumit sector, e mai complicat să o vedem în buzunarele consumatorilor. Ne ducem în 2008 și în 2016, cele două exemple pe care le avem. În 2010, de fapt, a fost creșterea și s-a văzut imediat în inflație. În 2016, scăderea de la 24 la 20 s-a văzut imediat cu reducerea inflației cu patru puncte procentuale. Atunci când vorbim de TVA în general, se vede imediat. Când vorbim de TVA în anumite sectoare, mai complicat să se vadă. De aceea, noi susținem o măsură care să ne ajute, nu doar o măsură populistă de ochii lumii” a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...