Adio, vouchere de vacanță. Guvernul taie una dintre cele mai importante facilități din sectorul bugetar. Specialist: ”Este o lovitură dată turismului”

Andrei Cezar 09.02.2021, 18:31

Vin vremuri grele pentru pentru bugetari, dar și pentru sectorul turismului, implicit. Guvernul Cîțu va adopta o serie de măsuri de austeritate pentru angajații de la stat, iar printre acestea se numără tăierea voucherelor de vacanță și a sporurilor acordate în sectorul public. În plus, nici studenții nu vor mai beneficia de gratuitate la călătoriile cu trenul. Referitor la tichetele de vacanță, specialiștii în turism trag un semnal de alarmă și declară că în urma acestei măsuri coroborate cu efectele pandemiei, jumătate din hotelurile, pensiunile și agențiile de turism de la noi ar putea intra în faliment.

Voucherele de vacanță – ”bula de oxigen” a turismului, spartă de Guvernul Cîțu

Tichetele de vacanță au fost acordate bugetarilor începând cu anul 2018, iar de atunci, an de an, industria turismului din România a cunoscut o creștere constantă a numărului de oameni care și-au petrecut concediile în interiorul granițelor. Specialiștii în turism afirmă că această facilitate acordată bugetarilor a ajutat la dezvoltarea mediului antreprenorial din domeniu. Un exemplu în acest sens ar fi acela că mulți dintre patronii de pensiuni care își desfășurau activitatea la negru, au ales să intre în legalitate pentru a-i putea primi pe turiști.

”As vrea să contrez anumite legende. Se spune că voucherele sprijină bugetarii. Da, dar bugetarii merg cu ele la privat, iar peste 95% din structurile de cazare și agențiile sunt private.

O altă legendă, pe lângă faptul că sprijină bugetarii, ar fi aceea că nu ajută decât câteva agenții de turism și doar litoralul. Este fals. Toată țara a beneficiat de vouchere. Multe pensiuni lucrau la negru și s-au autorizat tocmai pentru a putea primi vouchere.

Sunt mulți români care nu-și permiteau până acum să călătorească. Sunt bugetari angajați în mediul rural, îi inlcudem aici pe profesori, învățători, chiar și pe militari. Sunt mulți oameni care au redescoperit România.”, a precizat pentru Impact.ro consultantul în turism Traian Bădulescu.

Turismul încasează lovitură după lovitură

În contextul pandemiei, turiștii străini nu se mai încumetă să ne calce pragul, iar odată cu anularea voucherelor de vacanță, turismul din România va primi o nouă palmă, în condițiile în care acest sector de activitate a fost printre cele mai afectate în ultimul an de zile.

”Eu zic că, mai ales în acest an, e o lovitură adresată turismului, pentru că voucherele ajută foarte mult turismul intern. Sunt ca o bulă de oxigen. Erau utile oricum și în anii normali, dar într-un an de criză? Cu atât mai mult cu cât măsurile de compensare întârzie tot mai mult, industria nu a avut parte de scutiri de taxe, ci doar de amânări, capitalul de lucru promis întârzie, vorbim aici de granturi.

Vor fi afectați, hotelierii, HoReCa, dar și agențiile de turism.”, a mai declarat specialistul în turism.

Potrivit lui Traian Bădulescu, motivarea întreruperii acordării voucherelor nu ar trebuit privită în cheia reducerii de cheltuieli în sectorul bugetar pe fondul unei crize economice care a survenit în urma pandemiei. Ci ar trebui interpretată cu totul diferit.

”Situația este destul de gravă”

”S-ar putea spune că nu poți să acorzi vouchere de vacanță în perioade de constrângere bugetară, că sunt ca un bonus, dacă ne gândim la angajați. Dar nu este orice fel de constrângere. O pandemie nu este o criză economică normală și oamenii ar trebui stimulați să se relaxeze pentru sănătatea lor, lucru care ar fi o bulă de oxigen pentru industrie.

Noi avem o problemă. Nu suntem o destinație de turism de masă, gen litoral sau munte, unde să atragem străini.

La noi, majoritatea turiștilor străini nu veneau pe litoral sau la munte, veneau pe circuite culturale sau evenimente. Cu atât mai greu vom avea incoming în condițiile actuale când vorbim de grupuri.”, a mai precizat Traian Bădulescu.

În contextul lispei turiștilor străini de pe meleagurile noastre și a tăierii voucherelor de vacanță, specialistul afirmă că dacă nu se iau măsuri concrete de stimulare a industriei, ”aproape jumătate ar putea intra în faliment”, făcând referire aici la hoteluri, pensiuni și agenții de turism.

În prezent, mai pot fi folosite doar tichetele din anul 2019, valabile până la 31 mai și cele din 2020, valabile până la finele anului în curs.

Florin Cîțu, la finalul anului 2020: ”Vom acorda vouchere de vacanță pentru 2021”

În 30 decembrie 2020, premierul Florin Cîțu afirma că voucherele de vacanță vor fi acordate în cuantum de 1.450 de lei, măsura fiind cuprinsă în OUG privind măsurile fiscale inițiate de Ministerul Finanțelor Publice, potrivit g4media.ro.

„În această ordonanţă, care este o ordonanţă foarte mare, tot în ordonanţă, bineînţeles, menţionez acordarea în 2021 a voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei. V-am spus din primul moment că pentru noi sectorul HoReCa este un sector important. În 2020 au existat IMM Invest, şomajul tehnic, susţinerea a celor care… plata a 41,5% din salariu pentru angajaţii care revin din şomaj tehnic, scutirea impozitului specific, care şi astăzi a fost aprobată, măsura este prelungită până în martie 2021. Toate acestea au ajutat sectorul HoReCa. În continuare susţinem sectorul HoReCa şi pentru 2021 rămân voucherele de vacanţă pentru personalul plătit din fonduri publice”, declara atunci premierul Florin Cîțu.

Guvernul taie voucherele de vacanta
Guvernul taie voucherele de vacanta
Urmăriți Impact.ro și pe