Factură la gaze exorbitantă pentru Teatrul Național București. Valoarea este de 7,5 ori mai mare față de anul trecut

Elena Avramescu 27.01.2022, 15:22
Factură la gaze exorbitantă pentru Teatrul Național București. Valoarea este de 7,5 ori mai mare față de anul trecut

Factura la gaze a Teatrului Național din București este uriașă. Astfel că pentru decembrie 2021, TNB trebuie să plătească chiar și de 7,5 ori mai mult decât în urmă cu un an. Mai precis, Teatrul Național București (TNB) trebuie să achite 996.212 lei, la gaze, în decembrie. În urmă cu un an, factura era de 133.359 de lei.

Factură la gaze exorbitantă pentru Teatrul Național București

Nimeni nu-și poate explica cum s-a întâmplat asta, ținând cont că factura este de 7,5 ori mai mare, în condițiile în care consumul a crescut cu numai 9%.

În noiembrie 2021, Teatrul Național București a fost nevoit să achite pentru consumul gaze peste 516.000 lei, la un consum de aproape 760 MWh, iar factura pentru luna noiembrie 2020 a fost sub 70.000 lei, pentru un consum puțin mai redus, de 711 MWh.

Astfel că in decembrie 2021, prețul unui Mwh era de 832 de lei, față de 121,5 lei/ Mwh în decembrie 2020. S-a aflat ulterior că TNB a cumpărat gaze de pe Bursa de Mărfuri.

Factura la gaze exorbitanta pentru Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti

Factura la gaze de de 7 milioane de euro promită de o pensionară din Vaslui

Însă situația de mai sus nu se compară cu ceea ce a pățit o femeie din Vaslui, care a trăit șocul vieții ei atunci când s-a trezit cu factura la gaze din luna decembrie în valoare de 33,5 milioane de lei, adică aproximativ 6.7 milioane de euro.

Femeia în vârstă de 70 de ani nici măcar nu folosește tot timpul centrala pentru a se încălzi, ci apelează și la o sobă pe lemne.

„Săptămâna trecută, când a primit mama factura, eu eram în alt colț al țării. M-a sunat panicată că a venit factura la gaz de 33 milioane lei vechi. Săraca, era atât de bulversată citind atâtea cifre și probabil că nu îi venea să creadă că, de fapt, factura e în lei noi”, a declarat pentru Ziarul de Vaslui băiatul femeii.

Cei de la gaze au mărturisit ulterior că eroarea a fostdin partea lor, după care au emis o altă factură, în valoare de 1.700 de lei. Cu toate acestea, nici această sumă nu era justificată pentru cât gaz consumase femeia, astfel că a fost nevoie de încă o verificare. După mai multe drumuri făcute la Gaz Est, s-a emis factura corectă cu suma de 200 de lei.

„Nu au fost probleme. Au recunoscut că este o eroare și au emis o factură, de 1.700 lei. Normal, și aceea era mult prea mare. În final, după un alt drum, a fost emisă o factură de 200 lei. E bine că totul s-a terminat cu bine, chiar dacă asta a însemnat nervi, timp și câteva drumuri pentru o femeie de 70 ani. Eu m-am întors abia azi în oraș și am fost șocat când am văzut factura inițială”, a mai adăugat fiul femeii.

Gaz Est a admis că a fost greșeala lor, însă nu au explicat cum s-a putut produce o asemenea eroare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...