Experiment inedit. Ce alcoolemie îți iese după ce te dezinfectezi cu spirt şi sufli în etilotest. Rezultatul este surprinzător

Iancu Andreea 24.10.2020, 16:02
Experiment inedit. Ce alcoolemie îți iese după ce te dezinfectezi cu spirt şi sufli în etilotest. Rezultatul este surprinzător

Un polițist din Oradea a făcut un experiment inedit. Astfel, el a descoperit un aspect neașteptat despre șoferii care se dezinfectează cu spirt în timp ce se află la volan. Mulți se întreabă care este alcoolemia detectată în urma testului cu etilotestul polițistului.

Ce alcoolemie ai dacă te dezinfectezi cu spirt

Subcomisarul Octavian Perţea, fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea şi proaspăt vlogger a făcut o demonstrație neașteptată. Acesta a dovedit ce se întâmplă când te dezinfectezi pe mâini și apoi sufli în etilotest. Polițistul a filmat întregul experiment în cadrul unui episod de vlog, pe canalul său de Youtube. 

În imaginile surprinse de către Octavian Perțea, el suflă în etilotest înainte de urcarea în mașină, iar aparatul indică valoarea „0”. Ajuns la volanul mașinii, polițistul se dezinfectează pe mâini cu spirt medicinal și solicită unui coleg să îl testeze. Demonstrația a fost una care a implicat atât testarea pasivă, cât și activă. Rezultatul însă, a fost surprinzător.

După primul test, în care polițistul a suflat spre aparat, etilotestul a indicat o alcoolemie în aer de 0,26 la mie. Ulterior, în cazul testului în care bărbatul suflă direct în etilotest, rezultatul a indicat o valoare de 0.16 la mie.

Șoferii ar putea să descopere că au valori de alcoolemie crescute dacă folosesc dezinfectant pentru mâini
Șoferii ar putea să descopere că au valori de alcoolemie crescute dacă folosesc dezinfectant pentru mâini

Ce pot face șoferii depistați cu alcoolemie crescută din cauza dezinfectantului

În cazul șoferilor care sunt testați cu o alcoolemie de sub 0,4 la mie, aceștia primi contravenție, dar și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Și pentru că unii se pot gândi că aparatul ar fi putut avea o eroare tehnică, polițistul face câteva precizări.

„Nu este o eroare a aparatului, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca etilotestul să detecteze vapori”, a explicat Perţea pentru adevarul.ro.

De asemenea, polițistul a atras atenția șoferilor să încerce să se dezinfecteze înainte de urcarea la volan. Ei pot opta pentru dezinfectanți fără alcool pentru a nu fi pasibili de amendă și lăsați fără permis deși nevinovați.

„Eu recomand celor care au păţit aşa ceva să solicite recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge. Noi suntem oricum obligaţi să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne arătaţi sticluţa cu spirt, că tocmai v-aţi dezinfectat, şi dacă sunteţi sigur că nu aţi consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice. Dar ar fi mai bine pentru toţi să nu ajungem la spital cu oameni de bună credinţă”, a explicat ofiţerul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...