EXCLUSIV. Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt ”tratați” bolnavii: ”Colcăiau gândacii, îi găseam noaptea pe mine”

Andrei Cezar 03.12.2020, 18:32

Scenele surprinse în Spitalul Județean de Urgență din Reșița seamănă izbitor cu cele din filmele groază. Oameni dezbrăcați, lăsați să se târască pe holuri, bătrâni neputincioși care strigă după ajutor, un cadavru uitat pe unul dintre paturile din saloane, acoperit cu celofan și niște porumbei care se plimbă nestingheriți prin saloane. Aceasta este imaginea ororii a celei mai importante unități sanitare din județul Caraș-Severin. Tratamentele inumane la care au fost supuși pacienții au dus la deschiderea unui dosar penal pentru abuz în serviciu și la amendarea managerului unității sanitare și a trei asistente, după apariția imaginilor în spațiul public. Reporterii Impact.ro au aflat detalii incredibile din ”Spitalul Groazei” de la o pacientă care a trecut prin iadul de la Reșița. Iată ce ne-a mărturisit femeia.

Mărturii incredibile din ”Spitalul Groazei” de la Reșița. O pacientă a povestit prin ce chinuri a trecut

Spitalul Județean de Urgență Reșița, din România anului 2020 este asemănat de unele persoane cu lagărele de concentrare folosite de naziști. Uitați de lume și de cadrele medicale, bătrânii internați acolo își trăiesc amurgul vieții în condiții greu de imaginat. După apariția în spațiul public a imaginilor care au revoltat o țară întreagă, au fost dispuse controale amănunțite de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, privind modul în care sunt tratați pacienții la secția de boli infecțioase. În urma verificărilor, Inspecţia Sanitară de Stat a aplicat primele sancţiuni, în cuantum de 18.400 de lei. Managerul a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru că nu a realizat lucrările de reparaţii şi igienizare asumate în planul de management. Iar, două asistente șefe, o asistentă și o infirmieră au fost și ele amendate.

Ulterior, procurorii au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu: „În cauză se efectuează cercetări faţă de faptele care se conturează din imaginile din data de 2 decembrie 2020, ce au apărut în mass media naţională, respectiv imagini filmate şi alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulţi pacienţi cu probleme psihice şi alte probleme de sănătate, internaţi într-o secţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsaţi dezbrăcaţi pe holurile secţiei, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum şi referitor la condiţiile din saloanele/spaţiile în care aceştia sunt internaţi”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Scene de groaza in Spitalul din Resita
Scene de groaza in Spitalul din Resita

Pacientă din Spitalul Județean Reșița: Bătrânii făceau pe ei și nu erau schimbați cu zilele

Bolnavii din imaginile apărute în spațiul public erau internați în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, destinat persoanelor cu boli psihice și infectate cu virusul SARS-CoV-2.

De altfel, probleme asemănătoare par să fie în toate secțiile unității medicale. Alina a mers la spital pentru a se trata de infecție la rinichi. Ea ne-a povestit coșmarul prin care a trecut cât timp a fost internată.

” Nu am văzut în viața mea atâta mizerie, nici măcar în filmele cele mai cumplite. Colcăiau gândacii, găseam noaptea pe mine. Pe mâncare, pe lenjerie, peste tot. Nu puteai trăi. Femeile de la curățenie spălau pe jos cu apă goala, că nu aveau cu ce, nu aveau produse de curățenie. Totul mirosea. Nu am reușit să stau decât două zile, dar a fost cea mai urâtă experiență din viața mea. Erau pacienți bătrâni care făceau pe ei și nu erau schimbați cu zilele. Așa erau lăsați. Ceva dincolo de limita omeniei, a supraviețuirii, a decenței umane. Motivul era că nu făceau față cadrele medicale, că erau prea puține. Aveau dreptate, parțial, dar ajunseseră și să nu le mai pese. Acel spital ar trebui demolat și construit de la zero. Nu am văzut nici la toaletele publice asemenea mizerie”, a mărturisit Alina N. pentru Impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe