Evenimentul din cauza căruia vedem craterele de pe Lună. Impactul a fost masiv

Badea Violeta 12.04.2022, 07:55
Evenimentul din cauza căruia vedem craterele de pe Lună. Impactul a fost masiv

Sistemul solar cuprinde numeroase obiecte mai mult sau mai puțin cunoscute. Oricum, cel mai des auzim de planetele, stelele și lunile care alcătuiesc galaxiile. Cu toate astea, există o întrebare pe care majoritatea dintre noi am avut-o în minte. De ce suprafața Lunii este acoperită de cratere? Ei bine, răspunsul îl vom afla în rândurile următoare!

Cum au apărut craterele de pe Lună

Este cunoscut faptul că partea apropiată a Lunii arată foarte diferit față de partea îndepărtată pe care nu o vedem niciodată. În timp ce partea apropiată este dominată de craterele, de culoare închisă, partea opusă este practic lipsită de astfel de caracteristici.

Recent, oamenii de știință au descoperit cum s-au format aceste formațiuni vizile. Potrivit acestora, craterele s-au format în urma unui impact masiv produs în urmă cu 4,3 miliarde de ani în apropierea polului sudic al Lunii, care a trimis o mare cantitate de căldură în interiorul Lunii.

Această pleiadă ar fi transportat anumite materiale, mai exact o suită de pământuri rare și elemente producătoare de căldură, în partea apropiată a Lunii, care, la rândul lor, ar fi contribuit la vulcanismul care a creat câmpiile vulcanice din apropiere.

„Știm că impacturi mari precum cel care a format SPA ar genera multă căldură”, a precizat autorul principal Matt Jones, doctorand la Universitatea Brown.

„Întrebarea este cum afectează această căldură luna dinamica interioara. Ceea ce arătăm este că, în orice condiție plauzibilă la momentul în care a fost format SPA, ajunge să concentreze aceste elemente producătoare de căldură în partea apropiată. Sperăm că acest lucru a contribuit la topirea mantalei care a produs fluxurile de lavă pe care le vedem la suprafață.”

De ce Luna are cratere
De ce Luna are cratere

Care este cel mai mare crater de pe Lună

Cel mai mare crater de pe Lună este, fără îndoială, bazinul Aitken. Acesta are diametrul de peste 2000 de kilometri, iar adâncimea este de 13 kilometri.

Surprinzător sau nu, bazinul Aitken este mai adânc decât cel mai adânc punct de pe Pământ, mai exact decât Groapa Marianelor, aflată la 11 kilometri sub suprafața oceanului Pacific.

Celelalte cratere de pe Lună nu sunt nici măcar pe jumătate la fel de mari ca bazinul Aitken. În general, acestea au o lătime cuprinsă între 400 și 500 de kilometri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...