Europa riscă să se confrunte cu milioane de refugiați ucraineni. „Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană”

Ana Anitoiu 03.02.2022, 16:28
Europa riscă să se confrunte cu milioane de refugiați ucraineni. „Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană”

Europa riscă să se confrunte cu milioane de refugiați ucraineni. Numeroase persoane care trăiesc în prezent aproape de frontul de est al Ucrainei ar putea fi strămutate în cazul în care se vor intensifica tensiunile dintre această țară și Rusia, în ciuda faptului că Moscova dezminte acuzațiile conform cărora ar avea în plan o operațiune militară împotriva Kievului.

Ce s-ar întâmpla în cazul unui conflict militar între Ucraina și Rusia

Secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiaţi, Jan Egeland, a transmis că sunt la mijloc viețile și securitatea a milioane de persoane din estul Ucrainei.

„Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană pe care o generează un conflict reaprins, aceasta ar creşte numărul de victime civile, ar suscita strămutări masive şi ar cauza o creştere a nevoilor umanitare”, a spus el.

În estul Ucrainei se desfășoară din 2014 un război între Kiev şi separatiştii proruşi. Conflictul a izbucnit în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, ce a fost condamnată de întreaga comunitate internațională. Până acum, s-au înregistrat peste 13.000 de decese.

Europa risca sa se confrunte cu milioane de refugiati ucraineni
Europa s-ar putea confrunta cu milioane de refugiati ucraineni, din cauza tensiunilor cu Rusia

Intensitatea conflictului a scăzut după ce au fost semnate acorduri de pace în anul 2015. Însă, se înregistrează adesea noi victime de-a lungul liniei frontului. Conform Consiliului norvegian pentru refugiaţi, din cauza luptelor, au fost strămutate deja în Ucraina peste 850.000 de persoane.

Potrivit acestui ONG, o escaladare a conflictului între Ucraina și Rusia ar putea reduce la zero „progresele semnificative” ce s-au înregistrat în ultimii ani în privința situaţiei în care se află locuitorii din estul Ucrainei. Numărul de oameni care depind de ajutor umanitar a scăzut de la 5 milioane, în 2015, până la 3 milioane în prezent.

Vladimir Putin, acuzații pentru Occident

De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a creat în mod voit un scenariu cu scopul de a implica Moscova în război și că ignoră preocupările de securitate ale țării sale cu privire la Ucraina.

Liderul rus a făcut aceste acuzații în contextul în care a trimis peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, iar statele occidentale au spus că sunt îngrijorate că el ar putea ordona invadarea acestei țări cu care se învecinează Rusia.

Ministrul rus Serghei Lavrov a spus că Moscova dorește ca Occidentul să respecte un acord din anul 1999 conform căruia niciun stat nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora. Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, i-a replicat că Rusia trebuie să retragă trupele și armamentul greu și să se angajeze într-o discuție serioasă, dacă nu intenționează cu adevărat război sau schimbare de regim.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...