Dulceața de ardei iuți. La ce mâncăruri trebuie să o servim

Ana Anitoiu 24.09.2021, 08:30
Dulceața de ardei iuți. La ce mâncăruri trebuie să o servim

Dulceața de ardei iuți poate da mai multă savoare meselor, mai ales celor din sezonul rece. Iată cum se pregătește și la ce mâncăruri se poate servi.

Dulceață de ardei iuți. Ingrediente pentru 6 borcane de 180 de mililitri

  • 700 grame de ardei iuţi bine curăţaţi
  • adăugăm 550 grame de ardei capia bine curăţaţi
  • 1 kilogram de zahăr
  • zece grame de sare
  • 100 mililitri de zeamă de la o lămâie

Dulceață de ardei iuți. Mod de pregătire

Înainte de orice altceva, se spală bine ardeii iuți și cei capia cu apă rece. Apoi, se lasă la scurs. Se pregătesc următoarele ustensile: un cuțit bun pentru tăiat și filetat, un tocător din plastic și mănuși de cauciuc. Cele din urmă sunt extrem de importante, pentru că în lipsa lor poate apărea usturimea mâinilor. În plus, există pericolul ca de la mâini, usturimea să ajungă la ochi, nas sau gură.

Prin urmare, abia după echiparea corectă, se ia fiecare ardei pe rând. I se taie codița, apoi se despică în două pe lung și se scot nervurile și semințele dintr-o singură mișcare. Este ideal ca ardeii să fie cât mai drepți, pentru ca această etapă să fie mai ușoară.

După aceea, se iau mai multe jumătăți de ardei iuți suprapuse și se taie în fâșii mici, de aproximativ 3 milimetri. Atenție! Ardeii capia se taie în bucăți puțin maimari și se pun într-un procesor cu scopule de a fi mărunțiți până când se formează o pastă.

Într-o oală  se pun fâșiile de ardei iuți, iar peste ele se toarnă pasta de ardei capia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă. Apoi, se pun zahărul și sarea. Se amestecă bine tot și se lasă oala pe masă pentru aproximativ două ore. În acest timp, ardeii lasă zeamă.

Cum se fierbe dulceața de ardei iuți

După ce trec cele două ore, se pune oala pe foc mediu și se amestecă din când în când. După 10 minute de fierbere propriu-zisă se oprește aragazul și se acoperă oala cu o cârpă curată și udă. Se lasă la răcit pentru alte două ore.

Ulterior, dulceața de ardei iuți se pune din nou la fiert, până când ajunge la temperatura de 105 grade Celsius sau până când siropul devine omogen. Se închide aragazul și se lasă oala la răcit pentru aproximativ zece minute. Apoi, este gata de pus în borcane sterilizate.

Cu ce se mănâncă dulceața de ardei iuți

Cu un gust dulce-iute și chiar acrișor, dulceața de ardei iuți merge de minune mai ales la mesele din sezonul rece. Aceasta poate transforma total o serie de preparate.

De exemplu, dulceața de ardei iuți se împacă excelent cu fripturi, mai ales cele de rață, precum și cu platouri cu aperitive, în mod deosebit cu diverse brânzeturi, ori cu mezeluri. Vezi AICI cum se marinează corect fiecare tip de carne!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...