Secretul pentru o marinare perfectă a cărnii. Modul în care se marinează fiecare tip de carne. Așa sigur n-o să dai greș cu friptura dorită

Ana Anitoiu 18.12.2020, 11:36
Secretul pentru o marinare perfectă a cărnii. Modul în care se marinează fiecare tip de carne. Așa sigur n-o să dai greș cu friptura dorită

Secretul pentru o marinare perfectă a cărnii, în funcție de tipul acesteia, este foarte simplu și ține de ingredientele folosite și de timpul alocat procesului, astfel încât friptura să fie fragedă și aromată. Iată ce trebuie să faci ca să nu dai greș și să îi încânți pe toți cei prezenți la masă.

Există două tipuri principale de baițuri sau marinade ce se pot pregăti, pentru o friptură excelentă. Acestea sunt: cele acide, cu oţet, vin sau suc de lămâie; și cele enzimatice, cu ananas, ghimber sau papaya. Cele din urmă sunt foarte puţin folosite în bucătăria românească. Fiecare tip de carne se potrivește cu un anumit tip de baiț.

Cum se marinează carnea de pui și de curcan

Carnea de pui și cea de curcan se marinează perfect într-un baiț făcut din iaurt, în care se adaugă condimente precum: cimbru, busuioc, oregano, rozmarin, tarhon. Se mai potrivesc condimente precum: coriandru măcinat, piper alb, turmeric, boia dulce, boia iute, boia afumată, chimion pudră, dar și scorţişoară măcinată.

În plus, carnea de pui și carnea de curcan se pot marina perfect și în suc de lămâie. Acesta face carnea mai fragedă și o ajută să se rumenească frumos. La carnea de pui se poate adăuga și muștar în baiț. Pentru ca friptura să fie savuroasă, bucățile de carne de aceste două tipuri trebuie să fie lăsate la marinat pentru una sau chiar două ore. Este foarte important ca baițul să le acopere în totalitate. Dacă este marinat întreg, curcanul trebuie să stea în baiț mai mult, până la 24 de ore.

Cum se marinează carnea de porc

Pe de altă parte, carnea de porc se marinează de obicei în vin sau bere. În baiț se poate adăuga și un pic de oțet din vin, astfel încât friptura să devină și mai fragedă. Condimentele ce se pot folosi sunt rozmarinul, cimbrul, precum și maghiranul sau salvia. Ultimul condiment, foarte puternic, are capacitatea de a contrabalansa grăsimea bucăților de carne.

Secretul pentru o marinare perfecta a carnii. Modul in care se marineaza fiecare tip de carne. Asa sigur n-o sa dai gres cu friptura dorita
Friptura din carne marinata

De asemenea, în procesul de marinare, carnea de porc are nevoie de multă sare, piper negru măcinat sau boabe, ienibahar boabe, usturoi din belșug sau foi de dafin. Un alt ingredient ce se poate folosi în baițul pentru carnea de porc, la fel ca la cea de pui, este muştarul. Acest tip de friptură trebuie să fie lăsată la marinat mult timp, chiar până la 24 de ore.

Cum se marinează carnea de vită

Carnea de vită se marinează perfect cu ierburi aromatice ca cimbrul și rozmarinul. În plus, acest tip de carne se împacă bine cu unele condimente ce se folosesc cu precădere în bucătăria asiatică, precum: sos de soia, coriandru, piper Sichuan, 5 Spices și zahăr brun.

Totodată, în marinarea cărnii joacă un rol important și uleiul de măsline. Prin urmare, acesta se potrivește perfect în pregătirea unui baiț reușit. Un alt ingredient ce nu strică în baiț este usturoiul. Acesta poate fi folosit atât proaspăt, cât și în varianta deshidratată. Și acest tip de carne trebuie să fie lăsat la marinat până la 24 de ore, pentru ca friptura să iasă fragedă și aromată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...