Cum se pune ardeiul iute la borcan. Mod de preparare și ingrediente

Emanuela Pană 11.04.2021, 13:41

Vrei ca ardeii iuți să își păstreze gustul și să rămână crocanți peste iarnă? Dacă răspunsul tău este da, te invităm să descoperi o rețetă pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și în jur de 10 minute pentru a pune a o pune în practică. Mai multe detalii, în continuare.

Ardei iuți la borcan cu oțet

Aceasta este fără doar și poate una dintre cele mai simple rețete posibile de conserve pentru iarnă, dar și una dintre cele mai simple pe care le veți găsi pe acest site. Ardeii vor rămâne iuți și crocanți, numai buni de servit alături de un bol de ciorbă fierbinte sau de mâncăruri cu sos. Pot fi murați întregi sau tăiați în felii, după preferințe.

În ciuda gustului său arzător, pe care unii îl adoră, în timp ce alții abia dacă îl tolerează, ardeiul iute are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care:

  • susține ameliorarea durerilor – mulțumită capsaicinei din componența sa, care inhibă receptorii durerii prin inducerea senzației de căldură, ardeiul iute ajută la ameliorarea durerilor, de la migrene la dureri ce țin de sistemul osos și de cel muscular, fără a cauza arsuri la nivelul organismului.
  • poate regla greutatea corporală – capsaicina joacă un rol important și de această dată, deoarece diminuează apetitul, stimulând termogeneza – procesul de încălzire a corpului, ce accelerează arderea.
  • ameliorează inflamațiile – deloc surprinzător, dar capsaicina din ardeiul iute are și proprietăți antiinflamatoare, iar asta pentru că reușește să suprime acțiunea unei substanțe numite P8, un neuropeptid secretat de celulele nervoase, asociat cu procesele inflamatoare.
  • susține buna funcționare a sistemului cardiovascular – ardeiul iute poate oferi suport la reducerea hipertensiunii și la apărarea funcțiilor cardiovasculare prin reglarea funcțiilor metabolice, a colesterolului și îmbunătățirea circulației sanguine.
  • susține întreg sistemul imunitar – ardeiul iute este bogat în vitamine, minerale, capsaicină și antioxidanți, fapt pentru care se numără printre resursele de încredere pentru buna funcționare a organismului.

Citește și: Rețetă mere rase la borcan, ideale pentru iarnă. Se pot consuma ca atare sau se pot utiliza în diverse prăjituri

Mod de preparare și ingrediente

Vorbind la drept, nici nu este mare lucru de povestit, așa că mai bine am trece la treabă. Ardeii iuți la borcan se pregătesc rapid, fără fierbere și, implicit, fără prea mare efort.

Rețetă de ardei iuți cu oțet la borcan pentru iarnă
Rețetă de ardei iuți cu oțet la borcan pentru iarnă

Pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 120 g de ardei iuți;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 130 ml de oțet;
  • 1-2 fâșii de hrean.

Mod de preparare:

1. Se spală ardeii bine, se șterg de apă și se verifică bucată cu bucată să nu aibă defecte.

2. Ardeii trebuie să fie crocanți, așa că ai grijă pe care-i alegi când „dai iama“ în tufe.

3. Se taie codițele ardeilor pentru a nu fi foarte lungi.

4. Ardeii iuți se așează cu grijă în borcan, astfel încât să încapă cât mai bine.

5. Pe lângă ardei se îndeasă în borcan și două felii de hrean, pentru că ajută ardeii să se mențină crocanți.

6. Se pun sarea și zahărul deasupra și se toarnă 0țetul de 9 grade, care nu necesită să fie fiert sau încălzit.

7. Se scutură borcanul să iasă aerul, se pune capacul și se sterilizează borcanul.

8. După 1-2 zile se agita borcanele pentru a se dizolva mai bine sarea și zahărul.

9. Ardeii iuți la oțet se depozitează frumos în cămară și se… așteaptă. Murarea lor durează între 3 și 6 săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...