Două aplicații îți colectează cele mai multe date personale. Românii le folosesc fără rețineri

Nicu Stan 09.02.2022, 12:00
Două aplicații îți colectează cele mai multe date personale. Românii le folosesc fără rețineri

Două aplicații îți colectează cele mai multe date personale. Românii le folosesc fără rețineri. Astfel, platformele de video TikTok şi YouTube sunt serviciile online care colectează cele mari cantităţi de date personale, însă, destinaţiile datelor sunt diferite.

Care sunt cele două aplicații care îți colectează datele personale. Cu siguranță și tu le folosești

YouTube şi TikTok colectează cele mai multe date despre utilizatorii lor, după care le vând, mai departe unor terţi, relevă un studiu publicat de URL Genius.

De asemenea, platforma YouTube foloseşte datele, în cea mai mare parte a lor, pentru interese proprii, cum ar fi urmărirea navigării online şi a datelor de localizare pentru crearea unui profil cât mai fidel, cu scopul de a fi utilizat pentru targetarea cu reclame relevante, potrivit news.ro.

Youtube si TikTok colecteaza cele mai multe date personale
Youtube si TikTok colecteaza cele mai multe date personale

TikTok vinde date personale

De cealaltă parte, platforma TikTok vinde datele personale pe care le colectează mai multor companii terţe. Ce fac aceste companii mai departe şi unde ajung aceste date, nimeni nu ştie.

De asemenea, URL Genius a descoperit că, din cele 14 servere la care YouTube trimite date, doar 4 sunt ale unor terţi. TikTok contactează tot 14 servere, însă, 13 din acestea sunt ale altor companii terţe.

TikTok trimite datele comuniștilor

TikTok este acuzat, nu pentru prima dată, că trimite datele partidului comunist de la Beijing. În propriile condiţii de utilizare se informează că datele sunt trimise către ByteDance, compania chineză care deţine platforma TikTok.

Până acum, produsele Meta erau arătate cu degetul pentru cantităţile mari de date personale strânse. În prezent, acestea au fost depăşite de TikTok şi YouTube.

La 500 de milioane de utilizatori Facebook le-au fost furate datele

Datele a peste jumătate de miliard de utilizatori ai rețelei sociale Facebook au fost furate de un hacker și postate pe un forum, care poate fi accesat de către oricine, astfel încât datele pot fi copiate.

Cei ce vor să afle dacă datele lor personale s-au numărat printre cele furate de hacker, au la dispoziție un instrument care le arată dacă au fost sau nu compromise.

Cum afli dacă datele tale personale au fost furate

Astfel, dacă vrei să știi dacă datele tale sunt compromise, trebuie să accesezi Have I Been Pwned?, un portal unde poți verifica dacă numărul tău de telefon ori adresa de e-mail au ajuns în mâinile cui nu trebuie. Numărul de telefon trebuie introdus în format internațional, cu +4 în față, în cazul țării noastre.

Dacă cumva că numărul tău de telefon ori adresa de e-mail se numără printre datele compromise, trebuie să-ți schimbi parolele. Folosește o parolă complexă, formată din cel puțin opt caractere, care includ litere mari, cifre, precum și simboluri.

Urmăriți Impact.ro și pe