Dieta unui fotbalist profesionist. Ce spun specialiștii în nutriție sportivă

Emanuela Pană 06.03.2021, 21:29

Admirăm tehnica jucătorilor, strigăm de bucurie la golurile spectaculoase, apreciem fundașii de care nu trece nicio minge și ne dorim să vedem jocuri frumose, însă de multe ori uităm că fotbaliștii sunt și ei oameni. Performanțele bune obținute de sportivi sunt în stânsă legătură cu alimentația. Află în continuare ce mănâncă un fotbalist profesionist, dar și câteva secrete de nutriție de care țin cont jucătorii.

Dieta unui fotbalist profesionist

Mâncarea, căci despre ea vom discuta în acest articol, are un rol extrem de important în viața unui sportiv. Performanțele unui jucător de fotbal sau, din contră, lipsa rezultatelor sale pe teren țin într-o mare măsură de importanța pe care acesta o acordă alimentației.

Dieta sportivilor include multe lichide și legume, puține grăsimi și mai deloc snacks-uri. Ca și în cazul politicienilor, strungarilor sau șoferilor de cursă lungă, nevoile de bază ale unui fotbalist profesionist respectă principiul piramidei lui Maslow. Așadar, orice om trebuie să respire, să doarmă, să își îndeplinească nevoile sexuale, să bea apă și să mănânce. Diferența constă în faptul că fiecare o face în felul lui.

Cu vreo cinci primăveri în urmă, o campanie italiană de educaţie alimentară intitulată „Nutriție și Sănătate“, promovată de Lega Nazionale Dilettanti (LND) şi Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC), în colaborare cu Federazione Medico Sportiva Italiana (FMSI), a pus pe hârtie dieta fotbalistului ideal, cu referire directă la sportivii tineri.

Piramida alimentară a sportivilor include, în proporții variabile, toate elementele. După cum promova și campania, nu există niciun produs alimentar „miraculos“, care să dezvolte mușchii în mod magic sau să îmbunătățească performanțele peste noapte, după cum spunea legenda urbană „mănâncă multe fripturi la grătar“ pentru a deveni puternic.

Citește și: Fotbaliști care au picat Bacalaureatul. Buni cu mingea, dar certați cu cartea

Secrete de nutriție pentru sportivi

După cum aminteam și mai sus, piramida sportivului are la bază lichidele, în primul rând, apa, însă în timpul unei ompetiţii sportive şi după, se pot consuma şi alte băuturi suplimentare. Al doilea element fundamental în dieta fotbaliștilor este reprezentat de legume și fructe, porţia fiind de 120 grame sau chiar şi mai mult în perioada antrenamentului.

Dieta atacantului Diego Forlan
Dieta atacantului Diego Forlan

Meniul unui campion

Dieta fotbaliștilor profesioniști este personalizată atât după specificul jocului în sine, cât şi după construcţia şi metabolismul fiecărui jucător în parte. Iată, spre exemplu, ce mănâncă în fiecare zi Diego Forlan de la Kitchee SC.

Mic dejun: ora 8 dimineața îl găsește mereu treaz pe Diego Forlan. Prima pe lista alimentelor atacantului uruguayan este o farfurie cu ananas. Zahărul natural nu doar că fericeşte papilele gustative, ci alungă și somnul. Ulterior, fotbalistul servește câteva felii de pâine prăjită cu unt și iaurt. Omleta cu brânză este și ea binevenită, însă nu este recomandată zilnic. De asemenea, prima masă a zilei poate fi încheiată cu succes cu un pahar de suc de portocale.

Prânz: Ora 13 vine exact după prima ședință de antrenament a zilei. Caloriile arse printre jaloane sunt înlocuite de Forlan cu altele noi, provenite din paste, orez, pui sau oricare combinaţie dintre ele. Atacantul evită prăjelile, aşa că pastele sunt doar fierte, cu brânză în loc de sos, puiul fiind preparat cam în aceeași manieră (fript sau fiert, niciodată prăjit în ulei).

Gustare: După alte 3 ore a sosit momentul unein mese ușoare, improvizate. Dieta lui Diego Forlan este suplimentată de cereale, un sandwich și multe fructe. Pentru a alunga monotonia alimentară, atacantul lui Kitchee SC încearcă să consume multe fructe proaspete, de fiecare dată combinate altfel.

Cină: Forlan spune despre el că este un tip maleabil. În perioada Manchester, uruguayanul mânca englezește, luând cina la ora 18. La Madrid se hrănea în regim spaniol, iar cina venea în jurul orei 23. La Inter Milano, în schimb, atacantul îşi prepara ultima masă a serii în jur de ora 9. Înainte de somn, acesta servea peşte cu salată, legume la abur, în special broccoli, şi, din nou, câteva fructe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...