Fotbaliști celebri care fumează. Jucători din străinătate și de la noi

Emanuela Pană, Gabriel Peneș 24.01.2021, 20:07

Am putea spune că fumatul este cel mai vechi viciu din fotbal. Au fost și vor rămâne nume mari în istoria sportului rege, care, pe lângă calitățile incontestabile pe care le au, dovedite de nenumărate ori pe „dreptunghiul verde“, au și o patimă de care nu pot scăpa: fumatul. Lista fotbaliștilor surprinși nu o dată cu țigara în gură este destul de cuprinzătoare, pe ea aflându-se atât exemple de la noi, cât și din străinătate. Mai multe detalii, în continuare.

Fotbaliști celebri care fumează

Cu siguranță mulți dintre noi își amintesc de scandalul generat de talentatul, dar capriciosul atacant, Denis Alibec, pe toată durata EURO 2016, după ce presa a răspândit informația că sportivul nostru a fumat în vestiar în pauza meciului cu Franța. Am putea spune că acest subiect a stârnit un vad de indignare cumva nejustificat, dacă e să ne gândim la numele mari din fotbal care au fumat cât timp au fost în activitate și nu le-au scăzut performanțele. Zidane, Diego Maradona și Johan Cruyff sunt doar câteva exemple.

Și jucătorii noștri pot intra în număr mare pe acest sinoptic al fumătorilor înrăiți, tragedia care a avut loc acum doi ani, când cel mai mare jucător al Craiovei, Ilie Balaci, a trecut în neființă, întărind această idee. Supranumit și „Minunea Blondă“, craioveanul a fost un fumător inveterat, care nu se sfia să recunoască faptul că nu poate sta fără țigări nici câteva minute. Gurile rele spuneau, pe atunci, că Balci ajunsese la o normă ucigătoare de aproape 3 pachete pe zi.

Peisajul nostru fotbalistic nu se restrânge, însă, la „Minunea Blondă“, ci continuă cu fostul căpitan al echipei naționale, Cristi Chivu, cu al său coleg de generație, Adrian Mutu, și fostul rapidist Marius Constantin, Bogdan Lobonț. Despre Lobonț și Chivu, ex-selecţionerul Victor Piţurcă dezvăluia, în 2007, că „fumează ca șerpii“. După retragerea din activitate, „Briliantul“ nu și-a mai ascuns viciul, postând constant fotografii pe Instagram în care fumează. L-am amintit deja pe Denis Alibec, care a ajuns chiar să stârnească furia patronului Gigi Becali, pe vremea când îmbrăca tricoul FCSB.

Nicolae Dobrin, Lăcătuş, Dănuț Lupu sau Iovan, toți sunt cunoscuți implicit pentru viciul la care n-au putut renunța. „Prințul din Trivale“ își aprindea țigara chiar și înainte de meciuri, fumând chiar pe banca de rezerve.

Și la Under-21 se găsesc fumători înrăiți, iar Florinel Coman este unul dintre ei. Despre acesta, latifundiarul din Pipera spunea următoarele: „Coman bagă câte două pachete de țigări pe zi. E distrus!“.

Citește și: Cum încercau fotbaliștii să o cucerească pe Corina Caragea. „Îți pot spune sigur cifra“

Nume mari din fotbalul internațional

Un alt caz de amploare din spațiul românesc este cel al ex-dinamovistului Cosmin Moți, despre care se spunea că fumează 3 pachete pe zi.

Cel mai vechi viciu din fotbal. Johan Cruyff
Cel mai vechi viciu din fotbal. Johan Cruyff

Moţi este un băiat deosebit, un copil bun, dar el fumează 3 pachete de ţigări pe zi. El practic respiră nicotină, nu oxigen, fumează încontinuu“, spune Cornel Dinu, în 2010.

Trecând la nivel internațional, lista cuprinde următoarele nume: Mario Balotelli, Jack Wilshere, Mesut Ozil, Wayne Rooney, Ashley Cole, Wesley Sneijder, Wojciech Szczesny, Wayne Bridge, Fabio Coentrao, Dimitar Berbatov. Suntem convinși că mai există și altele.

Johan Cruyff, care a trecut în neființă în anul 2016, își exaspera colegii pe vremea când evolua la FC Barcelona. Din păcate, olandezul nu a putut renunța la viciu nici după ce a trecut pe bancă. Incidentul care l-a determinat să renunțe la țigări a avut loc în 1991, când a fost operat în urma unei crize cardiace, iar medicii i-au interzis nicotina.

Am avut două mari vicii: fotbalul şi tutunul. Primul mi-a dat totul în viaţă, celălalt era aproape să mi-o ia“ – Johan Cruyff, fost atacant Olanda.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...