Detaliul şocant despre tratamentul aplicat lui Petrică Mîțu-Stoian. Cine este medicul care s-ar fi ocupat de artist

Iancu Andreea, Diana Dumitrache 11.11.2021, 15:39
Detaliul şocant despre tratamentul aplicat lui Petrică Mîțu-Stoian. Cine este medicul care s-ar fi ocupat de artist

Petrică Mîțu Stoian a plecat din această lume, după ce a trecut printr-o experiență grea din pricina unor afecțiuni medicale. Artistul, care se vindecase de Covid-19 în urmă cu câteva luni, începuse să urmeze un tratament pentru a combate sechelele rămase în urma bolii. După o ședință de terapie hiperbară la o clinică privată, cântărețul a ajuns în stare gravă la spital și la scurt timp s-a stins din viață. În urma anchetei efectuate ca urmare a decesului, au fost constatate mai multe detalii șocante. Se pare că tratamentul aplicat lui Petrică Mîțu Stoian era efectuat de un medic cu o specializare complet nepotrivită pentru afecțiunile tratate și terapia efectuată la clinica privată.

Cine este medicul care i-a aplicat tratamentul lui Petrică Mîțu Stoian, la clinica privată

Unul dintre cei mai îndrăgiți artiști de muzică populară, Petrică Mîțu Stoian, a fost înmormântat în urmă cu o zi, în aplauzele admiratorilor și apropiaților săi, la Craiova. Cântărețul s-a stins din viață sâmbătă, 6 noiembrie, după ce a ajuns în șoc septic la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Artistul tocmai efectuase în urmă cu o zi înainte prima ședință de terapie hiperbară la o clinică privată din Caraș Severin. În urma anchetei demarate de către autorități, au ieșit la iveală detalii șocante despre medicul care i-a aplicat tratamentul lui Petrică Mîțu Stoian, la clinica privată.

Se pare că acesta era un cadru medical specializat în Psihiatrie. Cu toate acestea, potrivit unui interviu acordat pentru emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3, medicul avea o acreditare din partea Ministerului Sănătății pentru a aplica astfel de tratamente. Totodată, specialistul susține că decesul artistului nu ar fi survenit ca urmare a tratamentului aplicat în camera hiperbară.

Cine este medicul care i-a aplicat tratamentul lui Petrică Mîțu Stoian
Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață sâmbătă, 6 noiembrie

„La noi, domnul a venit cu parametri vitali normali”

Medicul din cadrul clinicii private a explicat faptul că Petrică Mîțu Stoian a ajuns într-o stare bună, fiind consultat în prealabil, înainte de procedură. De asemenea, specialistul argumentează ideea că artistul nu ar fi decedat ca urmare a terapiei hiperbare, susținând că efectele acesteia ar fi trebuit să se vadă imediat după efectuarea primei ședințe.

La noi domnul a venit cu o stare clinică aparent bună, aceste diagnostice nu sunt compatibile cu starea lui clinică la momentul sosirii. Sigur, aceste diagnostice sunt după ce s-a degradat starea de sănătate. La noi, domnul a venit cu parametri vitali normali, în urma consultației inițiale a primit aprobarea de a intra într-o primă testare în spațiul hiperbar iar acele discuții legate de această ”explozie” în termeni populari, aceste barotraume, nu se susțin pentru că în timpul tratamentului hiperbar pot apărea două tipuri de probleme. Pot apărea probleme acute, pe fond mecanic, prin proces fizic al presiunii, caz în care leziunile apar în timpul terapiei sau imediat după și se manifesta cu durere, junghi toracic, dispnee, a explicat medicul de la clinica privată, pentru Antena 3.

Totodată, specialistul a confirmat faptul că el a fost cel care l-a îngrijit pe artist, însă consideră că Petrică Mîțu Stoian nu a decedat în urma tratamentului cu oxigen.

Eu l-am tratat! Nu cred că domnul Petrică Mîțu-Stoian a decedat din cauza expunerii la oxigen!, a precizat cadrul medical, potrivit sursei citate.

Cine este medicul care i-a aplicat tratamentul lui Petrică Mîțu Stoian
Camera hiperbară

Terapia hiperbară nu face parte din protocolul post-Covid al Ministerului Sănătății. „Nu există studii care să dovedească eficiența”

Oxigenoterapia hiperbară este tratamentul pe care artistul Petrică Mîțu Stoian îl începuse pentru a combate sechelele cu care rămăsese în urma vindecării de Covid-19. Această terapie însă nu se regăsește în protocolul de reabilitare a pacienților post-Covid, elaborat de Ministerul Sănătății. Conform reprezentanților Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății, s-a decis neincluderea sa printre terapiile post-Covid având în vedere că „în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19”.

Totodată, promovarea acestei proceduri este considerată periculoasă. Specialiștii susțin că nu ar trebui denaturată atenția pacientului și a medicilor de la complexitatea afecțiunii Covid-19 și complicațiile care pot surveni în urma infecției cu SARS-CoV-2. Specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare au transmis o adresă către Ministerul Sănătății, precizând aceste fapte.

(Este) periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.

Cum este stabilită pregătirea cadrelor medicale pentru procedurile acestei terapii

În luna aprilie 2021, prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 534/22.04.2021, a fost aprobat Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-Covid-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-Covid-19. Documentul precizează procedurile pentru recuperarea și reabilitarea pacienților care au trecut prin Covid-19. De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că Normele Contractului-Cadru nu decontează o astfel de procedură pentru asigurați.

Privind pregătirea cadrelor medicale care au competențe de a executa procedurile destinate acestei terapii, Ordinului ministrului Sănătății nr. 418/2005 arată că medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale și medicii de familie au calitatea de a accesa programele de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară. Totodată, este necesar ca aceste camere hiperbare să poarte marcaj CE, ca în cazul oricărui dispozitiv medicale, pentru a atesta conformitatea, susțin reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

S-a demarat o anchetă la clinica privată

Ministrul Sănătății a trimis corpul de control la clinica privată unde Petrică Mîţu Stoian începuse un tratament post COVID cu oxigen.

În ceea ce privește cazul decesului artistului Petrică Mîțu Stoian precizăm că, în prezent, se află în desfășurare o anchetă a instituțiilor competente. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Caraș – Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...