Terapia hiperbară, interzisă de Ministerul Sănătății ca tratament după covid-19. Moartea lui Petrică Mîțu Stoian nu rămâne fără ecou

Nicu Stan 11.11.2021, 13:48
Terapia hiperbară, interzisă de Ministerul Sănătății ca tratament după covid-19. Moartea lui Petrică Mîțu Stoian nu rămâne fără ecou

Terapia hiperbară va fi interzisă de Ministerul Sănătății ca tratament post covid-19. Moartea lui Petrică Mîțu Stoian produce efecte, după ce medicii legiști au descoperit că acest tip de tratament a dus la moartea artistului.

Terapia hiperbară a fost intezisă de Ministerul Sănătății după ce aceasta a cauzat moartea lui Petrică Mîțu Stoian

Ministerul Sănătăţii schimbă regulile în privinţa terapiei hiperbare, după moartea îndrăgitului cântăreț de muzică populară Petrică Mîţu Stoian. La necropsie, medicii legiști au descoperit că plămânii artistului au fost grav afectaţi de acest tip de tratament care se făcea după ce o persoană suferise de coronavirus.

Ministerul Sănătătii a precizat într-un comunicat de presă că, în luna aprilie 2021, a fost aprobat Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-coronavirus elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19.

Terapia hiperbara, interzisa in recuperarea post-covid
Terapia hiperbara, interzisa in recuperarea post-covid

Terapia hiperbară, neinclusă în protocol

Acesta reglementa procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin boala COVID-19, precum și activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului care suferise și se vindecase de COVID-19.

„În ceea ce privește oxidenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19. Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică”, se mai arată în comunicatul ministerului Sănătății.

Terapia hiperbară distrage atenția de la adevăratele probleme aduse de coronavirus

Într-o adresă către Ministerul Sănătății, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră ”periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice„.

În plus, reprezentanții Ministeului Sănății au precizat că nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură medicală.

Verificări în unitățile medicale unde a fost internat Petrică Mîțu Stoian

Ministerul Sănătății a anunțat că DSP Caraș-Severin face verificări în unitățile medicale în care a fost internat Petrică Mîțu Stoian.

„Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, se arată înr-un comunicat al ministerului.

Terapia hiperbară, vinovată de moartea lui Petrică Mîțu Stoian

Îndrăgitul interpret de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a murit, sâmbătă, la Spitalul din Reșița, Caraș-Severin, unde fusese internat cu sechele post-coronavirus.

În urma necropsiei, medicii legiștii au descoperit că Petrică Mîțu Stoian a avut parte de o moarte violentă, cauzată de tratamentul la care a fost supus cu terapia hiperbară.

Urmăriți Impact.ro și pe