Deşi spune că ruşii au cel mai bun vaccin anti-covid-19, Vladimir Putin nu vrea să se injecteze public. Motivul e incredibil

Cristian Cojocaru 12.02.2021, 15:00
Deşi spune că ruşii au cel mai bun vaccin anti-covid-19, Vladimir Putin nu vrea să se injecteze public. Motivul e incredibil

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a refuzat ideea de a se vaccina cu Sputnik V, vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși. În cadrul unei conferințe video cu jurnaliștii, acesta a afirmat că nu vrea să facă vaccinul în direct la televizor.

Vladimir Putin refuză administrarea dozei de vaccin

În vârstă de 68 de ani, Vladimir Putin refuză vehement sugestia de a se vaccina împotriva Covid-19. Scopul este de a încuraja cetățenii ruși să se vaccineze la rândul lor însă, liderul de la Kremlin a spus că nu dorește să se imunizeze în direct la posturile de televiziune, considerând acest gest o ”maimuțăreală”.

„Nu vreau să mă maimuţăresc”, a fost replica lui Putin.

Criticile la adresa lui nu au întârziat să apară, în condițiile în care, în luna august a anului trecut, clasifica vaccinul Sputnik V unul sigur și eficient. Aceste afirmații erau aruncat chiar înainte ca studiile clinice să fie finalizate. Potrivit datelor publicate la începutul acestei luni, vaccinul Sputnik V are o eficiență de 92%.

Potrivit echipei de cercetători care au analizat datele, vaccinul rusesc își dovedește eficiența cu brio în fața formelor moderate și severe de Covid-19. S-a mai constatat de asemenea faptul că procentajul de reacții adverse la ser este foarte mic, de 0,2%. Majoritatea efectelor secundare au constat în forme ușoare precum durerea în locul vaccinării și simptome similare cu cele în cazul gripei.

Vladimir Putin a declarat că una dintre fiicele sale s-a oferit voluntar în cadrul campaniei de vaccinare cu vaccinul rusesc Sputnik V
Vladimir Putin a declarat că una dintre fiicele sale s-a oferit voluntar în cadrul campaniei de vaccinare cu vaccinul rusesc Sputnik V

Liderul rus are prioritizate alte programări

Vaccinul rusesc, este administrat în două doze, la fel ca și celelalte vaccinuri aflate pe piață. Ambele doze sunt bazate pe doi vectori virali diferiți și sunt administrate la o distanță de 21 de zile, una față de cealaltă. Astfel, Sputnik V are aceeași abordare ca vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Pentru moment, liderul rus are programate alte vaccinuri și nu pot fi făcute în același timp. Acestuia urmează a i se administra vaccinul antigripal și apoi cel împotriva pneumococului. Vladimir Putin urmează să se consulte cu medicul său și se va vaccina împotriva Covid-19 undeva prin vară sau începutul toamnei. De amintit faptul că cine dorește să îl întâlnească pe șeful de la Kremlin, trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni.

„Are programat vaccinuri împotriva gripei şi împotriva pneumococului. Se va consulta cu medicii pentru vaccinul anti-Covid, pentru că nu poate să le facă în acelaşi timp”, a spus Andrei Kolesnikov, corespondentul Kommersant la Kremlin.

Vladimir Putin a declarat în luna august a anului trecut că una dintre fiicele sale s-a oferit voluntar în cadrul campaniei de vaccinare cu vaccinul rusesc Sputnik V. Aceasta nu a suferit nici o reacțoie adversă, fiind bine ulterior.

Urmăriți Impact.ro și pe