Descoperirea care i-a lăsat mască pe specialiști. Sunt vechi de 4.500 de ani

Rădulescu Valentin 18.08.2020, 13:20
Descoperirea care i-a lăsat mască pe specialiști. Sunt vechi de 4.500 de ani

Descoperirile făcute de arheologii ne uimesc pe zi ce trece. Aceștia găsesc informații care ne arată cum trăiau oamenii pe Pământ în urmă cu milioane de ani, iar de curând au făcut, din nou, o descoperire care i-a lăsat mască pe specialiști. Cum arată unele construcții vechi de 4.500 de ani?

Construcții vechi de 4.500 de ani

Recent, arheologii au descoperit rămășițele mai multor cercuri de lemn construite în urmă cu 4.500 de ani. Structurile găsite în complexul arheologic Perdigões din Portugalia sunt asemănătoare cu monumentele de tip Stonehenge. Designul acestora este asemănător cu stâlpii de lemn ai Woodhenge, ce sunt aliniați la Soarele care răsare în solstițiul de vară. Unii specialiștii au descris aceste descoperiri ca fiind chiar un ”Woodhenge”.

„Îl interpretăm ca un loc ceremonial și preferăm să ne referim la el ca la cercuri din lemn”, a spus arheologul António Valera, în cadrul campaniei Era Arqueologia, potrivit Live Science.

Descoperirea care i-a lăsat mască pe specialiști. Sunt vechi de 4.500 de ani
Sursă Foto: António Valera / Era Arqueologia

Când a fost construit complexul ceremonial?

”Cercurile de lemn” au fost construite cel mai probabil între anii 2800 – 2600 î.e.n. De asemenea, acest lucru s-a întâmplat în aceeași perioadă și în Anglia, unde au fost găsite construcții tip Stonehenge, spun arheologii. Potrivit spuselor lui António Valera, la aceea vreme cercurile de lemn ar fi închis o zonă cu diametru de aproximativ 20 de metri. Până în prezent, din săpăturile efectuate de specialiști în cercurile de lemn, au fost găsite fragmente de ceramică și resturi de animale. Până la momentul de față doar o treime din aceste cercuri din lemn au fost excavate. Potrivit specialiștilor, există și o deschidere care pare să fie aliniată Solstițiului de vară, cea mai lungă zi din an.

În situl arheologic al complexului Perdigões, aflat în districtul Evora, arheologii sapă de mai bine de 20 de ani, iar descoperirile îi uimesc în continuare pe specialiști. Până acum au fost găsite cercurile din lemn, care se întind pe 16 hectare de teren și includ mai multe zone de înmormântare și pietre aflate în picioare. Potrivit istoricilor, aceste cercuri ar fi fost folosite de oameni timp de 1.500 de ani (3500 – 2000 î.e.n). În principal acestea ar fi fost folosite pentru înmormântare și ceremonii, fără să se știe încă dacă s-au folosit și pentru alte activități.

Urmăriți Impact.ro și pe