Unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Italia, Pantheonul roman, a atras arheologii cu o nouă descoperire ieșită la lumină. Luna trecută, o porțiune de pământ s-a surpat în apropierea monumentului și a stârnit entuziasm în rândul specialiștilor. Aceștia au descoperit vestigii importante în groapa formată.
Veniți la fața locului pentru a analiza groapa, specialiștii au rămas uimiți de descoperire. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma acestei surpări de pământ. Italia se afla în plină criză din pricina infecției cu noul coronavirus.
Arheologii veniți să afle ce s-a întâmplat au descoperit o groapă de un metru pătrat și o adâncime de 2.5 metri. În interiorul gropii formate, specialiștii au putut observa bucăți de pavaj, vechi de mai bine de 2000 de ani, de pe vremea Imperiului Roman.
Conform Live Science, arheologii au făcut cercetări în privința autenticității pavajului descoperit și l-au atestat ca fiind din aceeași perioadă cu construcția Pantheonului. Bucățile de piatră ar putea fi încadrate ca provenind din perioada anilor 27-25 î. Hr.
Problema pământului care se surpă este o situație cu care autoritățile s-au obișnuit în zona Romei. De mai bine de 100 de ani sunt raportate astfel de surpări anual, aproximativ 30 de evenimente pe an. Începând cu anul 2009, numărul surpărilor chiar s-a triplat.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Nu doar în Roma există această situație. Și în Napoli a fost observat cum pământul s-a surpat în 20 de cazuri doar anul trecut.
Ceea ce duce la formarea unor astfel de gropi este și ploaia. Ele apar cu precădere după un astfel de eveniment meteo, când solul devine instabil. Totodată, surparea pământului este facilitată și de existența sub pământ a unor tuneluri și diferite catacombe, pe care diferite civilizații le-au creat.
Cea mai predispusă zonă a Italiei la surparea pământului este estul Romei. Acest lucru se datorează solului moale, nisipos, care se erodează din pricina apei și a vibrațiilor pe care le provoacă mașinile, motocicletele și pietonii.