Unul din marile mistere ale omenirii a fost rezolvat. Ce au descoperit experții

Diana Dumitrache 04.08.2020, 10:21

Pietrele de la Stonehenge au fost, pentru ani la rând, unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Experţii au reuşit, de curând, să afle de unde provin megaliţii.

Unul dintre misterele lumii, în sfârşit elucidate

Oamenii de ştiinţă au reușit, după cercetări îndelungi, să găsească locul de origine al megaliţilor care alcătuiesc celebra structură Stonehenge. Probabil vă întrebaţi cum au reuşit. Ei, bine, totul se datorează unei mostre prelevate dintr-o piatră “sarsen”, extrasă în timpul unei operaţiuni de conservare la sfârşitul anilor 1950.

Astfel, au fost analizate fragmente din eşantion pentru a determina amprenta geochimică a pietrei din care fusese prelevat. Amprenta descoperită s-a potrivit cu cea a depozitelor de gresie aflate în West Woods pentru 50 dintre cei 52 de megaliţi de la Stonehenge, spun cercetătorii.

Unul din marile mistere ale omenirii a fost rezolvat. Ce au descoperit experții
Unul din marile mistere ale omenirii a fost rezolvat. Ce au descoperit experții

Pădurea West Woods se află la 24 de kilometri distanţă de celebrul aranjament. Deşi în zilele noastre poate părea una scurtă, în urmă cu câteva mii de ani lucrurile stăteau cu totul altfel. Aceşti megaliţi au fost ridicaţi la Stonehenge în jurul anului 2500 î.e.n. Cifrele sunt de-a dreptul impresionante: cel mai mare dintre ei are înălţimea de 9,1 metri, iar cel mai greu cântăreşte aproximativ 30 de tone.

Ce urmează în studiul pietrelor de la STONEHENGE

Un alt mister legat de Stonehenge este modalitatea în care oamenii vremii au reuşit să transporte pietrele uriaşe. Cercetătorii au anunţat că acesta este următorul pas în studiu. Practic, aceştia vor încerca să afle locurile exacte din care au fost extrase pietrele din pădure, dar şi cum au fost aduse în locul în care stau de 4.500 de ani.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Pietrele sarsen alcătuiesc legendarul cerc exterior şi trilitonul central (două pietre verticale care susţin o piatră orizontală) în formă de potcoavă de la Stonehenge. Sunt uriaşe. A fost vorba despre o acțiune bine gândită și intenționată. Mi-am dat seama că a fost nevoie de un efort grozav „, a declarat David Nash.

Acesta este specialist în geomorfologie la Universitatea Brighton şi coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...