Descoperire de senzație pe aeroportul Otopeni. Mai mulți libanezi aveau ascunse 80 de artefacte din Egipt, vechi de mii de ani

Elena Avramescu 15.07.2022, 12:15
Descoperire de senzație pe aeroportul Otopeni. Mai mulți libanezi aveau ascunse 80 de artefacte din Egipt, vechi de mii de ani

Polițiștii de frontieră au făcut o descoperire uluitoare pe aeroportul Otopeni, după ce au verificat bagajele unor bărbați din Liban. Astfel că au fost descoperite nu mai puțin de 80 de artefacte aduse din Egipt. După ce au fost verificate, specialiștii au ajuns la un acord, spunând că unele dintre ele sunt vechi de mii de ani.

80 de artefacte din Egipt, găsite în aeroportul Otopeni

Conform Poliției de Frontieră, este vorba despre doi bărbați, cetăţeni libanezi, care au vrut să introducă în ţară nu mai puțin de 80 artefacte, după ce au venit de la Cairo.

„Doi bărbaţi, cetăţeni libanezi, care au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice, au fost depistaţi de poliţişti de frontieră din cadrul Aeroportului Henri Coandă – Otopeni, la sosirea în ţară cu o cursă din direcţia Cairo”, găsim notat într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, citat de Agerpres.

În prezent, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea au demarat o anchetă pentru a se putea introduce pe teritoriul statului român mai multe bunuri care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin şi care au fost exportate în mod ilegal.

„Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor celor în cauză. Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice”, potrivit sursei citate.

Artefacte din Egip, găsite în aeroportul Henri Coandă
Artefacte din Egipt, găsite în aeroportul Henri Coandă

Toate obiectele găsite, precum monede, statui și bijuterii, au fost trimise de urgență specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României. După ce le-au examinat, aceștia au tranmis un comunicat prin care au arătat rezultatul preliminar al expertizei, astfel că o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, iar monedele datează din perioada romană.

Din punct de vedere arheologic, specialiştii sunt de părere că lotul se referă lo perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană astfel că necesită expertize specializate şi analize de specialitate, potrivit unui comunicat de presă.

„Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, a mai notat IGPF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...