SPECIAL

Orașul găsit datorită unei fântâni. Mari descoperiri arheologice făcute întâmplător

Dan Mlădinoiu 05.02.2022, 14:32
Orașul găsit datorită unei fântâni. Mari descoperiri arheologice făcute întâmplător

Pasul înapoi în timp există. Călătorii deloc imaginare. Istoria oferă această oportunitate prin intemediul descoperirilor arheologice. Uneori, hazardul a contribuit decisiv la descifrarea unor capitole din trecut despre care nici măcar nu se știa că există.

Simboluri istorice din timpuri apuse

Siturile aduse la lumină sunt deosebit de prețioase. Atât prin conținutul, dar mai ales prin unicitatea lor. Ele relevă contemporaneității aspecte din viața unor civilizații dispărute. Un puzzle imens, cu piese episodic așezate, ce ne indică unde ne sunt rădăcinile, ce a fost cândva, cum trăiau și ce moșteniri unice ne-au lăsat strămoșii noștri.

Pompeii chiar înainte de a fi acoperit de cenușă vulcanică, Machu Picchu, faimoasele desene rupestre din Brazilia și Spania, Piatra Rosetta și captivantul ei mister, o poveste veche a cărei picturi are venerabila vârstă de 44.000 de ani, Codul lui Hammurabi, din Susa (Iran). Iată doar câteva dintre semnele unor timpuri veșnic apuse.

Cunoscute descoperiri pe neașteptate ale arheologilor

Cum au fost descoperite, când și cât de mult contează, în rîndurile de mai jos.

Pompeii și Herculaneum (1592 și 1709)

Pompeii și Herculaneum sunt cele două orașe complet devastate de erupția Vezuviului din anul 79 d.Hr. Uitate și dispărute, descoperirea lor a permis un salt uriaș în înțelegerea modului de viață roman în regiunea napolitană, deoarece în ciuda distrugerii, cele două foste așezări se aflau într-o spectaculoasă stare de conservare.

Cum au fost descoperite aceste ruine

În 1592, în timpul săpării unui canal, arhitectul Domenico Fontana a descoperit bucăți de marmură și monede antice, în mijlocul unor rămășițe acoperite cu inscripții. Decizia de a excava locurile a venit abia după mai bine de un secol, în 1709. La acea vreme, caracterul erotic al picturilor a determinat autoritățile să cenzureze situl. Herculaneum avea să fie găsit atât de târziu, în ciuda interesului mai mare al istoricilor din acea vreme, atunci când ducele de Elbeuf a forat o fântână în curtea vilei sale, unde se aflau câteva artefacte pe care le-a jefuit.

Ce este, de fapt, Piatra Rosetta. De ce are o atât de mare însemnătate

Soldații din armata lui Napoleon Bonaparte au descoperit accidental remarcabila Piatră Rosetta în timp ce lucrau la un fort din Delta Nilului, potrivit Muzeului Britanic. Artefactul, care datează din anul 196 î.Hr., este inscripționat cu „un decret regal emis de preoți în numele lui Ptolemeu al V-lea, atunci conducătorul Imperiului Ptolemaic din Egipt”.

În trei scrieri distincte: scriere demotică egipteană, hieroglife, împreună cu vechi semne din greacă. Mesajul a fost descifrat de egiptologul Jean-François Champollion în 1822, ceea ce a deschis calea traducerii altor texte antice.

Cum a fost descoperită statuia lui Venus de Milo

Această sculptură, cu dimensiuni mai mari decât cele umane, a fost prima achiziție grecească a celebrului muzeu parizian Luvru. Statuia a impresionat cu brațele ei lipsă și, mai ales, cu pieptul expus. Este o mărturie rară a artei grecești.

În 1820, în timp ce un ofițer aspirant al navei L’ Estafette s-a oprit cu echipajul său pe insula grecească Milos, a asistat la excavarea statuii de către un țăran grec. Acesta căuta pietre pentru a construi  pe pământul lui. Francezul și-a dat seama că este o  mare lovitură.

El avertizează un întreg lanț de comandă, care se pune în mișcare și începe negocieri strânse cu autoritățile locale, solicitate la rândul lor de Constantinopol, să recupereze statuia. În cele din urmă, francezii au cumpărat celebra operă de artă cu suma de 800 de piaștri.

 Machu Picchu

Este vorba despre cel mai mare oraș al Imperiului Incaș găsit vreodată, într-o stare extraordinară de conservare, deși fusesese construit la mijlocul anilor 1400, și care a permis obținerea de informații reale despre modul de viață al locuitorilor din Anzii precolumbieni.

Existau deja câteva mărturii care indicau că în zonă sunt ruine, dar nimeni nu se arătase interesat vreodată de ele. Până când, în 1911, un academician, explorator și senator american, Hiram Bingham, a mers acolo, sperând să descopere orașul pierdut Vilcabamba și să întâlnească țărani care încă trăiau pe ruine. Rapid, autoritățile arheologice engleze și guvernul peruan s-au unit pentru a trimite o echipă arheologică.

Orașul găsit datorită unei fântâni. Mari descoperiri arheologice făcute întâmplător
Machu Picchu

Descoperirea arheologică a Peșterii Lascaux

E vorba despre un loc ai cărui pereți au fost împodobiți în paleolitic, ca o mărturie excepțională a vieții înaintașilor noștri. Se estimează că sculpturile și picturile  din peșteră datează între 18.000 și 17.000 î.Hr.

Cum a fost descoperit

În 1940, un tânăr din regiune, Marcel Ravidat, își însoțea, împreună cu trei prieteni câinele, care urmărea un iepure. Animalul s-a repezit într-o groapă. Ei l-au urmat și au alunecat pe tablourile de pe pereți. Și-au alertat profesorul arheolog de la academie. Un cercetător specializat în preistorie s-a deplasat în cavernă, atestând autenticitatea picturilor. În scurt timp peștera a fost clasificată drept monument istoric.

De fapt, ce sunt Manuscrisele de la Marea Moartă

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt texte biblice și parabiblice care datează, în funcție de ce particularitățile lor, între anii 100 și 150 d.Hr. Scrise pe papirusuri  pergamente în limbile aramaică, greacă și ebraică, aceste vechi documente fuseseră ascunse într-o peșteră din Cisiordania. Printre aceste comori se numără Cartea lui Isaia, foarte bine conservată și compusă din 17 foi cusute cu o sfoară specială măsurând aproape opt metri lungime. Este unul dintre cele mai vechi texte biblice în ebraică ce sunt cunoscute până în prezent.

Adevărata poveste a descoperirii sulurilor nu este cunoscută. Totuși, se spune că aceste manuscrise, a căror existență a fost menționată în mai multe documente din Evul Mediu târziu, au fost descoperite întâmplător de un beduin care căuta în această peșteră inaccesibilă să recupereze documente pentru a le vinde anticariarilor  sau ca  bunuri de contrabandă. Ulterior, un anticar a identificat manuscrisele, apoi echipe de arheologi au fost trimise la fața locului și astfel au fost descoperite toate manuscrisele.

Descoperirea arheologică a Mausoleul împăratului Qin

Descoperirea a 3.000 de statui de teracotă, în mărime naturală, din jurul mausoleului unui împărat  este absolut fascinantă.

Cum a fost găsit situl

Un grup de țărani săpau o fântână. După un timp, au dat peste bucăți de teracotă și vârfuri de săgeți dintr-un mormânt de 20.000 metri pătrați datând de la începutul secolului al III-lea și a cărui construcție a durat 36 de ani. Au lucrat la el aproximativ 700.000 de muncitori. Aceștia recuperau capetele săgeților, pentru a le vinde, stârnind curiozitatea managerului unei instituții de cultură. El este cel care a decis să meargă acolo și apoi să avertizeze arheologii.

O descoperire care fascinează încă, epava Titanicului

Scufundarea vasului Titanicului este probabil cel mai fascinant și mai discutat eveniment fără conotație geopolitică al secolului al XX-lea. Pe marginea subiectului s-au scris sute de cărți, există nenumărate lucrări și eseuri istorice, ba chiar a fost turnat un film de real succes.

Localizarea epavei a fost oarecum datorată hazardului. Celebrul vânător american de epave, Robert Ballard, care a condus expediția respectivă, a fost însărcinat oficial de Marina Statelor Unite să descopere epavele a două dintre submarinele sale, “Thresher” și “Scorpion”, scufundate la mare adâncime. Ballard, care dorea în mod special să descopere epava Titanicului, a ajuns o înțelegere cu instituția militară. Își va pune știința și experiența în slujba nevoilor marinei, îi va finanța în schimb cercetarea. Astfel a descoperit celebra epavă.

 Necropola din Alexandria

Orașul Mors din Alexandria este o gigantică necropolă ale cărei planuri și existență au fost atestate de texte antice.

În 1997, în timpul construcției unei șosele de centură în Cairo, un buldozer aproape că a căzut într-o groapă pentru că tocmai străpunsese tavanul unui mormânt. După o inspecție imediată, a fost înștiințat directorul Muzeelor ​​din Alexandria. El i-a cerut arheologului și directorului de cercetare la CNRS, Jean-Louis Empereur, să efectueze săpături.

Astfel, s-au descoperit 40 de morminte colective. Începe confruntarea cu municipalitatea. Infrastructura era necesară pentru dezvoltarea orașului, însă prețiozitatea descoperirii necesită protecția șantierului. În cele din urmă, Jean-Louis Empereur  convinge autoritățile și UNESCO să aibă încredere în el. Traseul autostrăzii urbane este modificat fără a fi nevoie să distrugă necropola.

Epava avionului lui Saint-Exupery

Circumstanțele dispariției faimosului scriitor și aviator, Antoine de Saint- Exupery, nu au fost niciodată stabilite cu certitudine, dar au circulat  tot felul de teorii despre presupusa lui dispariție voluntară. Un mister vechi de foarte mulți ani la acea vreme.

Totuși, în 1998, un pescar din Marsilia, care tocmai își ridica plasele, a găsit în ele o brățară gravată cu numele Saint-Exupery. Epava avionului avea să fie identificată doi ani mai târziu de către un scafandru profesionist datorită indicațiilor date de pescar. În 2003 a fost scoasă la suprafață. (surse: history.com, listverse.com, nationalegeograpfic.com)

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe