EXCLUSIV

Declarațiile despre legea prin care li s-ar permite tinerilor să voteze de la 16 ani stârnesc revolta tinerilor: „Politicienii acordă o atenție extraordinar de redusă segmentului de tineret”

Gabriela del Pupo 08.09.2022, 12:35
Declarațiile despre legea prin care li s-ar permite tinerilor să voteze de la 16 ani stârnesc revolta tinerilor: „Politicienii acordă o atenție extraordinar de redusă segmentului de tineret”

Dezbateri aprinse în spațiul public cu privire la participarea tinerilor începând cu vârsta de 16 ani la vot. Pe de o parte PSD susține că o astfel de lege este neconstituțională, pe de altă parte susținătorii proiectului spun că, inițiativa a venit din partea asociațiilor care sprijină tinerii în chestiuni de implicare civică și socială.

Legea care ar permite adolescenților să voteze la alegerile locale și cele europarlamentare a trecut de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este și for decizional. Proiectul este inițiat de mai mulți parlamentari: Alina Gorghiu și Florin Cîțu (PNL), Filip Havârneanu și Stefan Pălărie (USR), dar și George Simion, liderul AUR.

„Tinerii sunt poate chiar mai analitici și mai critici decât sunt o bună parte din alegătorii de astăzi”

Majoritatea discursurilor din spațiul public, atunci când vorbim se tineri, se axează pe legile care țin de educație sau cazuri sociale. Totuși, un procent semnificativ de adolescenți arată că, tinerii sunt extrem de bine informați, folosesc tehnologia cu foarte mare ușurință pentru a se informa și nu reacțioanează de multe ori doar pentru faptul că temele abordate de politicieni nu îi privesc.

Declarațiile politicienilor, care au încercat să critice proiectul de lege care reduce vârsta de la care se poate vota de la 18 la 16 ani, nu au făcut decât să îi revolte pe cei vizați de lege. În lupta de a da o replică partidelor care au votat pentru acest proiect, unii politicieni nu au luat în calcul un segment de public, adolescenții despre care vorbeau. Impact.ro a stat de vorbă cu președintele Consiliului Elevilor care consideră că această lege este un prim pas în demersul de a face vocea tinerilor mai ascultată.
„Politicienii acordă o atenție extraordinar de redusă segmentului de tineret, și atunci când o acordă, o acordă în special în perioada în care vin alegerile. Și nu o fac pentru că au o motivație intrinsecă, ci o fac pentru a-și mai căpăta un capital de imagine. În momentul în care numărul de alegători crește și este implicat sectorul de tineret, tinerii sunt poate chiar mai analitici și mai critici decât sunt o bună parte din alegătorii de astăzi.
Școala nu este singura sursă de informare. Elevii sunt din ce în ce mai informați și ajung să poarte dezbateri foarte interesante, inclusiv pe partea de implicare civică. Își dau seama că singurul mod de a fi ascultați este să aibă și un impact atunci când se apropie alegerile” spune Robert Avram pentru publicația noastră.

Elevii se simt jigniți

Declarațiile nu au făcut decât să îi facă pe tineri să se simtă judecați pe nedrept și chiar atacați la nivelul la care nu se apreciază corect doza de informare sau chiar implicare în proiecte de voluntariat și acțiuni civice la care participă tinerii.

„Într-o mare măsură, tinerii se simt jigniți de declarații de genul acesta, pentru că, până și generația TikTok este conștientă de problemele din jurul ei. Tinerii ajung să folosească aceste platforme de socializare drept o sursă de informare. Avem din ce în ce mai puțini tineri care urmăresc emisiuni la televizor sau emisiuni la radio. Avem și o grămadă de tineri care pică în capcana fake-news-ului.

Trebuie să mergem către adoptarea proiectului de lege. Asupra constituționalității se pot pronunța doar magistrații, în nici un caz membrii Parlamentului”, mai spune Robert Avram.

Parlamentul a votat legea. Ce materie noua vor studia elevii

Ce spune organizatorul dezbaterilor care au dus la nașterea proiectului?

Inițiativa unei astfel de legi a venit în urma dezbaterilor organizate în Parlamentul României la care au participat reprezentanții asociațiilor și ai consiliilor de elevi din toată țara. Chiar organizatorul acestor dezbateri spune că nu a fost un demers populist și îi acuză pe cei care se împotrivesc legii.
„Eu sunt cel care a organizat dezbaterile cu organizațiile de tineret și a depus proiectul, dar nu am clamat niciodată paternitatea, deoarece nu îmi aparține. Este proiectul tinerilor, reieșit din nevoia lor, cu argumentele lor juridice, scris de ei și ar fi fost o mojicie să mă cațăr pe munca lor și să mi-o însușesc.
Faptul că a fost adoptat tacit de Senat, pentru mine nu este o mare victorie, pentru că tacit înseamnă fără dezbatere, iar fără dezbatere înseamnă fără asumare politică din partea partidelor. Nu sunt naiv, știu că, de multe ori, proiectele aprobate tacit de una dintre Camere au fost îngropate la comisii în cealaltă Cameră.
Cred că tinerii noștri, în anul european al tineretului, meritau ca proiectul lor să fie dezbătut și votat în plenul Senatului. Meritau asumare, nu doar propagandă politică pe spatele lor”, spune deputatul Alexandru Kocsis.
Deputatul Forța Dreptei îl atacă pe Dacian Ciolos și identifică similitudini între discursul acestuia și cel al lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, care nu a dat nici o șansă proiectului, spunând că va fi respins de Curtea Constituțională chiar dacă va fi votat.
„Ce m-a surprins neplăcut a fost să îl văd pe Dacian Cioloș aliniat cu discursul lui Marcel Ciolacu. PSD sabotează proiectul și spune același lucru pe care l-a scris și Dacian Cioloș ieri, că ar susține reducerea vârstei de la care se poate vota, dar doar prin modificarea Constituției.
Pe pesediști îi înțeleg, este modul prin care blochează dobândirea acestui drept, fără să se opună direct. Ei consideră că nu este în avantajul lor ca o nouă categorie de votanți să le deranjeze primarii. Au impresia că tinerii nu vor vota cu ei și preferă să lucreze în continuare cu pensionarii. Însă, pentru că partidele europene de stânga susțin scăderea vârstei de vot, ei nu spun că se opun direct, dar trimit la schimbarea Constituției, adică ceva ce nu se va întâmpla încă mulți ani de acum înainte.
Pe Dacian Cioloș nu îl înțeleg. Scrie că ideea este o „prioritate personală”, dar spune că proiectul acesta este o dovadă de „populism și ipocrizie” și continuă să înșire mai multe aiureli, probabil fără să citească un cuvințel din expunerea de motive”, a mai scris deputatul.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos

Ce spune Dacian Cioloș, de ce este inutil proiectul?

Liderul formațiunii politice Reper crede că întregul demers nu este realizabil, dar recunoaște faptul că atenția pe care actuala clasă politică o acordă tinerilor este de natură să îi facă pe cei mai capabili dintre ei să plece din țară. De asemenea, fostul președinte USR consideră că, inițiativa ar fi fost inițiată în scopuri electorale.

„O nouă generație de tineri își începe viața socială și civică în România printr-o ipocrizie și un populism al actualei clase politice. Senatorii puterii au acceptat adoptarea tacită a acestui proiect fără să susțină și modificarea Constituției în acest sens, doar pentru a se lăuda că acordă tinerilor de 16 ani drept de vot. Nu doar că e imposibil ceea ce promit, dar e și lipsit de decență să minți o nouă generație de tineri care merită mai mult respect și mai multă decență.

Suntem în fața unui gest inutil pe care niște politicieni inconștienți s-au gândit să-l folosească electoral fără să înțeleagă consecințele. Mințind cetățenii mereu, îi determini să nu mai aibă încredere în instituțiile democratice și să își caute un viitor în altă parte. Contrar opiniei populare că românii pleacă din țară din motive pur economice, eu cred că ei pleacă pentru că nu au încredere în clasa politică. Una care îi minte permanent și care îi face să se teamă de viitor. Acum, avem un nou exemplu prin care li se promite tinerilor ceva ce nu au cum să primească. Aș spune că acestor oameni ar trebui să le fie rușine, dar mă îndoiesc că pricep ce așteptări au tinerii de la ei.
În ceea ce mă privește, subiectul este o prioritate personală și îmi doresc să le oferim tinerilor din România respectul pe care-l merită.” scrie liderul Reper pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...