Decizie de ultimă oră a lui Viktor Orban. Ce se întâmplă cu alimentele în țara vecină

Ana Anitoiu 17.11.2022, 08:54
Decizie de ultimă oră a lui Viktor Orban. Ce se întâmplă cu alimentele în țara vecină

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a luat o decizie de ultimă oră. Șeful guvernului de la Budapesta a anunțat ce se va întâmpla cu alimentele în țara ce se învecinează cu România. Retailerii străini vor simți din plin această decizie.

Ce decizie a luat Viktor Orban cu privire la alimentele din Ungaria

Prim-ministrul Ungariei a hotărât să crească numărul alimentelor cu prețuri plafonate, după ce, în luna decembrie a anului trecut, pe fondul scumpirilor, guvernul de la Budapesta a emis un proiect de lege ce obligă supermarketurile cu venituri de peste 100 de miliarde de forinți, adică 250 de milioane de euro, să predea alimente unei companii de stat cu 48 de ore înainte de data de consum.

Oficialii din Ungaria au ordonat un plafon de preț, fără a oferi vreo compensare pentru comercianții cu amănuntul, pentru șase alimente de bază, printre care se numără zahărul, făina și pieptul de pui. În plus, aceștia au crescut cotele de impozitare pentru marile supermarketuri de la 2,7% la 4,1%.

Viktor Orban

Acum, guvernul ungar a adăugat, prin ordin, ouăle și cartofii pe lista alimentelor cu preț plafonat. Sunt nevoite să respecte regulile toate firmele, inclusiv cele străine, printre care se numără retailerii germani Aldi și Lidl, Penny Market din Irlanda, lanțul francez Auchan, Spar din Austria și Tesco din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Viktor Orban vrea să reducă inflația la jumătate

Prim-ministrul ungar a susținut că cele mai recente înghețări ale prețurilor fac parte din planul său de a reduce inflația la jumătate. Aceasta a atins 21,1% în luna octombrie, iar până la finalul anului, este posibil să ajungă chiar până la 50%.

Guvernul Ungariei a făcut concedieri și a impus restricții în domeniul energetic. Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, și prim-ministrul Viktor Orban s-au întâlnit, marți, la Budapesta, cu ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Szijjarto a declarat că țara lui susține România în aderarea la spațiul Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...