Țara în care a fost interzisă inflația. Nerespectarea noului decret va duce la „arestarea imediată”

Ioana Bucur 08.10.2022, 17:57
Țara în care a fost interzisă inflația. Nerespectarea noului decret va duce la „arestarea imediată”

Joi, Aleksandr Lukașenko a anunțat un nou decret în Belarus. Dictatorul, unul dintre puținii aliați ai lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, a anunțat că în țara sa se interzice inflația. Nerespectarea decretului va atrage „arestarea imediată și inculparea” celor vinovați, a precizat acesta în timpul unei ședințe de guvern.

Inflația, interzisă în Belarus

Joi, în timpul unei ședințe de guvern, Aleksandr Lukașenko a anunțat că a interzis inflația în Belarus, prin decret, începând din data de 6 octombrie.

„Începând din 6 octombrie, orice creştere de preţuri este interzisă. Interzisă! Nu de mâine, de azi!”, a spus dictatorul bielorus, joi, într-o şedinţă de guvern, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta, citată de Agerpres.

Dictatorul a punctat că orice nu va respecta noul decret va avea de suferit, acțiunea ducând la „arestarea imediată și incularea” celor vinovați.

Cu toate astea, liderul din Belarus nu a exclus posibilitatea unor creșteri de prețuri în anumite domenii, în cazul în care vor fi necesare, însă pentru asta va fi nevoie de o aprobare oficială.

Biroul Național de Statistică arată că, în luna august, inflația a fost de 17,9%. Prețurile au explodat în special la alimente, iar prognozele experţilor bieloruşi indică o creştere a inflaţiei până la nivelul de 19% la sfârşitul acestui an.

Aleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko

„Nu ucidem pe nimeni”

La începutul acestei săptămâni, Lukașenko susținea că Belarus „participă” în războiul din Ucraina, însă nu este o parte militară activă, precizând că „nu ucidem pe nimeni”.

„În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.

Liderul de la Minsk a continuat, susținând că Belarus împiedică, de fapt, extinderea războiului pe teritoriul său, vorbind despre un ipotetic „atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”.

Dictatorul a adăugat că țara sa este implicată în conflictul militar și ca punct de intrare pentru refugiați.

„Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina… Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...