De necrezut ce i s-a întâmplat unui român în Grecia. A încălcat o regulă de circulație și s-a ales cu sancțiuni drastice. Nici în România nu se întâmplă așa ceva

Andra Daoud 17.08.2022, 23:23
De necrezut ce i s-a întâmplat unui român în Grecia. A încălcat o regulă de circulație și s-a ales cu sancțiuni drastice. Nici în România nu se întâmplă așa ceva

Un român aflat în vacanță în Grecia a avut parte de o întâmplare care i-a stricat concediul. Românul și-a povestit pățania pe un grup dedicat turiștilor români care merg în Grecia și a fost curios să afle dacă poliția elenă a procedat corect în cazul lui sau a dat dovadă de exces de zel. Ce regulă de circulație a încălcat românul și cu ce pedeapsă s-a ales.

Ce i s-a întâmplat unui român care a încălcat o regulă de circulație în Grecia

Numeroși turiști români aleg să călătorească în Grecia folosind mașina personală, iar unii dintre ei au parte de întâmplări neplăcute pe teritoriul elen. Legislația rutieră nu este deloc permisivă cu șoferii care încalcă regulile de circulație, iar amenzile sunt, în unele cazuri, mai dure decât la noi. A aflat-o pe propria piele un român care a mers recent în Grecia și care nu a oprit la culoarea roșie a semaforului.

Dacă în mod normal, în România, s-ar fi ales cu permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile și cu amendă, polițiștii greci l-au sancționat mult mai dur. Șoferul a primit o amendă în valoare de 700 de euro, dar s-a ales și cu permisul suspendat, plăcuțele de înmatriculare reținute, la fel și talonul mașinii.

„Astăzi, în jurul orei 17:00, am trecut pe culoarea roșie a semaforului fără să îmi dau seama. Poliția a apărut de nu știu unde în spatele meu și m-au oprit pe dreapta. Mi-au reținut permisul, m-au amendat cu suma maximă de 700 de euro și, pe lângă asta, mi-au fost reținute și plăcuțele de înmatriculare împreună cu talonul mașinii.

Aș vrea să știu dacă este legal să se rețină plăcuțele de înmatriculare din moment ce în legislația lor scrie că pentru aceasta abatere plăcuțele nu se rețin. Precizez că nu era niciun indicator cu STOP, ci doar semaforul. Se poate plăti amenda pe jumătate sau integral? Și după ce o voi plăti îmi recuperez tot ce mi s-a reținut pe loc?”, a scris turistul, pe grupul de discuții Forum Grecia.

De necrezut ce i s-a întamplat unui roman in Grecia. A incalcat o regula de circulatie si s-a ales cu sanctiuni drastice. Nici in Romania nu se intampla asa ceva
Soferul care a trecut pe rosu s-a ales cu sanctiuni dure

Ce sancțiuni poți primi ca șofer în Grecia

Codul Rutier din Grecia prevede pedepse dure pentru șoferii care încalcă legea, iar unele dintre acestea au fost înăsprite în 2022. În ceea ce privește depășirea limitelor de viteză pe sectoarele de drum din Grecia, dacă depășești limita legală cu 20 km/h amenda este 100 de euro, cu 30 km/h – 350 de euro, caz în care se reține și permisul de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice se sancționează și ea drastic. Așa că, dacă ai băut o bere sau un pahar de vin la o tavernă grecească și vrei să te urci la volan, gândește-te de două ori, pentru că sancțiunile sunt următoarele:

  • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de  10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Situațiile pentru care poliția din Grecia nu doar că poate aplica amenzi, ci poate dispune și reținerea permisului de conducere, a actelor autoturismului sau a plăcuțelor de înmatriculare sunt:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.
Urmăriți Impact.ro și pe